‘Een wereldmerk waar we trots op zijn’

18 mei 2018

In 2009 maakten mechanisatiebedrijf Greve kennis met het Litouwse Stronga. Een familiebedrijf waarvan de naam synoniem staat voor kwaliteit en innovatie bij het ontwerpen van materiaaltransport- en handlingapparatuur. De kennismaking vond plaats in Hannover tijdens de Agritechnica en het leidde tot fabrieksbezoeken in Litouwen. Daar werd gezamenlijk de ideale aardappel-kiepwagen ontworpen voor de Nederlandse markt die de naam Farmer kreeg. Farmer werd zo’n succes dat Miedema de licenties aankocht en zo werd de BL-serie in het Miedema-groen geleverd.

 

Toen Miedema in 2015 aangaf te stoppen met de verkoop van Farmer klopte Greve opnieuw aan bij Stronga. Greve en Stronga pakten samen de draad weer op en startten de Farmer Second Edition-serie. Gert de Jongste is één van de Stronga-specialisten bij GroeNoord: “De contacten met Litouwen zijn altijd heel goed gebleven”, vertelt Gert. “Begin 2017 werd Greve overgenomen door GroeNoord en daarmee is ons verkoopgebied in het noorden natuurlijk flink uitgebreid. We zijn toen weer naar Litouwen gegaan en hebben onze samenwerkingsovereenkomst met Stronga uitgebreid. Zo is GroeNoord nu exclusief importeur van Stronga in Nederland. Daar zijn we erg trots op.” De fabrikant stelde één voorwaarde: de naam Farmer moest vervangen worden door de fabrieksnaam Stronga. Een voorwaarde waar GroeNoord zich volledig in kan vinden volgens Gert: “Stronga breidt zich momenteel uit naar wereldwijde markten en wij zijn er trots op om zo’n wereldmerk te voeren.”

 

Dumpers en Haakarmen

De uitgebreidere samenwerking betekent dat GroeNoord de enige importeur is van Stronga in heel Nederland. “In verband met de serviceverlening overwegen we een samenwerking met een dealer ‘onder de rivieren’ voor Stronga. Een dealer die onze ogen in de markt kan zijn en wat dichter bij de klant staat in dat deel van het land.” Daarbij komt dat GroeNoord niet meer alleen de kiepwagens, maar het volledige pakket van Stronga gaat voeren. Dus ook de dumpers en haakarmsystemen. “We hebben minder ervaring met dumpers en haakarmsystemen”, bevestigd Gert. “De markt waarin deze machines worden gebruikt is er één waarin wij ons nog niet veel bewegen; in de grond- weg- en waterbouw worden dumpers gebruikt en voor mesttransport en grote containerbakken gebruikt men haakarmsystemen.” Gert vindt het een mooie kans voor GroeNoord: “We weten dat ook deze machines van Stronga goed bevallen en wij gaan ons hier natuurlijk in bewijzen.”

 

StrongaStronga BL-serie

Over de kiepwagen van Stronga is Gert uitgesproken positief: “De Stronga BL-serie is in samenwerking voor de Nederlandse boer ontwikkeld, het is echt een Nederlandse kiepwagen. Er zijn nu drie basismodellen: de BL631, BL731 en BL851 en het is nu ook mogelijk om de zijwanden uit één stuk te vervaardigen. Door de geveerde BPW-assen - de ‘Mercedes’ onder de assen - en de geveerde dissel ligt het transportcomfort heel hoog. De gestuurde versie is voorzien van het CommandSteer™ van BPW. Bij het achteruitrijden kun je deze gestuurde as vergrendelen of de as besturen met de hydrauliekhendel. Een wigsysteem in de fuseepen houdt de as recht in de middenstand, waardoor de kiepwagen stabiel blijft op de weg. Het 32-tons geveerde onderstel komt van ADR”, licht Gert bij de nieuwe technieken toe. 

 

De kiepwagen van Stronga is dus een degelijke en doordachte kiepwagen met veel oog voor detail. “Absoluut. Bijzonder is ook het frame met kokerbalken, in plaats van U-balken. Hierdoor passen ook 30,5-inch-banden onder de kiepwagen. Dat is echt een hot item nu; grote banden. Het mechanische gewichtsoverdracht-systeem zorgt er dan namelijk voor dat de druk op de elke band gelijk blijft bij oneffenheden en de wagen dus minder ‘inspoort’ in het land.”

 

Concurrerende prijs

De machines van Stronga passen goed binnen het assortiment van GroeNoord. “Stronga voldoet aan de kwaliteit van de A-merken waar GroeNoord voor staat”, beaamt Gert, die korte lijnen heeft met de fabrikant op het gebied van verkoopondersteuning, service en onderdelen. “In de zomer gaan we weer naar Litouwen voor een fabrieksbezoek. We nemen dan ook één of twee van onze klanten mee. Het is erg interessant om de ultramoderne productiefaciliteiten te zien waar Stronga over beschikt en waar ze getalenteerde en ervaren ontwerp- en productieteams aan het werk hebben.” Stronga heeft zich als doel gesteld om machines van het hoogste niveau te bouwen met kracht, levensduur en hoge restwaarden. “Daar wordt niet op bezuinigd. Het resultaat hiervan zijn producten van hoge kwaliteit gecombineerd met modern ontwerp tegen een zeer concurrerende prijs.” 

Ander nieuws

Mei 2023

17 mei 2023

8 juni: GroeNoord Gewasbeschermingsdag

Maart 2023

29 maart 2023

Twee miljoenste John Deere trekker geproduceerd in Mannheim

21 maart 2023

Stihl Testdag bij GroeNoord Brummen

1 maart 2023

Hako Roadshow in Akkrum en Raalte

1 maart 2023

Officiële Opening GroeNoord Raalte

Alle nieuwsberichten