‘Het is een verrijking van je leven’

23 mei 2020

Op een normale doordeweekse dag vind je op het bedrijf van Marcel van der Avoird zo’n 160 melkkoeien, wat kleinvee zoals geiten, kippen en konijnen én 65 á 70 kinderen. Naast de melkveehouderij bevindt zich namelijk kinderdagverblijf Madelief. Maar vanwege het coronavirus zijn er nu nauwelijks kinderen, een paar nog in de noodopvang. “Dat is een hele omslag,” verzucht Marcel, “en ik vind er eigenlijk niet veel aan”.

 

“Omdat we een kinderopvang op het erf hebben, moet ons hele bedrijf netjes en veilig zijn. We zijn erg punctueel op orde en netheid”. Marcel is een boer die graag verschillende dingen om handen heeft. “Ik ben ooit begonnen met het opfokken van het jongvee van andere mensen. Op een gegeven moment hadden we meer dan 1000 stuks. Dat was leuk, maar ook wel een riskante business. Ik dacht, ik moet wat voor mezelf hebben, en kocht een melkveehouderbedrijfje in de buurt. Dat heb ik later verplaatst naar waar we nu zitten in Delfstrahuizen”.

 

Kinderopvang

Het bedrijf groeide naar een middelgrote melkveehouderij. Maar Marcel is volgens eigen zeggen er de man niet naar om ‘de hele dag tussen de koeien te zitten’. Dus toen zijn zus met het voorstel kwam om de stal van de kalfjes om te bouwen naar een kinderdagopvang, leek dat Marcel een goed plan. “Toen moesten we flink aan de slag, want je wil niet weten waar een kinderopvangpand aan moest voldoen! In september 2007 was het klaar. Ook de kalfjes hadden ondertussen weer een nieuwe stal”.

 

TrotsSchepjes

Kinderdagopvang Madelief ging als een razende van start, de aanvragen stroomden binnen. “Het is echt schitterend. We vangen nu wekelijks 160 kinderen op”. Enthousiast beschrijft Marcel de opvanglocatie: “We hebben drie groepsruimtes, een grote omheinde buitenspeelplaats, een speelweide en een dierenweide waar kinderen de geitjes en konijnen aaien, en de eieren van de kippen rapen. Twee keer per dag gaan ze onder begeleiding naar de koeien”. Twee jaar na de opening is Marcel z’n vrouw Martje ook ingestapt in de kinderdagopvang. “Het gebouw is van mij, maar verder bemoei ik me er niet mee,” legt Marcel uit. “Mijn vrouw en zus doen het samen fantastisch, ik ben er hartstikke trots op. Ik vind het een verrijking van je leven. Het gonst hier altijd van de mensen. Er is nu zo’n twintig man personeel in dienst. Dat is heel wat in vergelijking met de twee man voor de melkveehouderij en het loonwerk,” lacht Marcel.

 

Loonwerk

Loonwerk inderdaad. Marcel is er immers de man niet naar om de hele dag tussen de koeien te zitten. “Ik vind het fantastisch hoor! Maar niet de hele dag. Bovendien, van de melkveehouderij word je niet rijk en ook niet arm. We hebben daarom ‘verschillende poten onder de tafel’, dan valt ‘ie niet zo gauw om. Naast de melkveehouderij en het kinderdagverblijf, hebben we een klussenbus en doen we ook wat loonwerk. Machines gebruiken we hoofdzakelijk voor ons eigen bedrijf, maar we zijn wel rijk gemechaniseerd zeg maar”. Met name over John Deere is Marcel altijd erg te spreken. “We hebben in 2019 net weer twee nieuwe John Deere’s erbij gekocht, een 6155R en een JD 6175R. Een mooi stukje vernieuwing van ons machinepark”.

 

Zorgeloos

Marcel heeft bij beide nieuwe trekkers een FarmSight Service-pakket afgenomen. “FarmSight vind ik wel zo’n enorm voordeel. Je betaalt een x-bedrag en dan ben je vijf jaar lang compleet zorgeloos. Dat geeft rust en dat gevoel bevalt me heel erg goed. Als de trekkers hun uren hebben gemaakt, breng ik ze naar GroeNoord Emmeloord en dan krijgen ze weer hun beurt. Daarvan krijg ik vervolgens geen rekening op mijn deurmatje, heerlijk! Onze trekkers maken verschrikkelijk veel draaiuren, ze zijn gewoon ontzettende degelijk, ik heb nog helemaal geen reparaties nodig gehad aan mijn machines. Maar mocht dat een keer nodig zijn, dan weet ik dat het gewoon gemaakt wordt en dat gevoel is fantastisch”.

 

Thuis voelen

Marcel is heel positief over GroeNoord, maar op voorhand had hij zo zijn bedenkingen over het mechanisatiebedrijf. “Ik was altijd wars van grote organisaties. Dus in beginsel voelde ik me niet geroepen om klant te worden bij GroeNoord. Totdat er een nieuwe vertegenwoordiger bij me kwam, Thom Poortman, die ik ook nog goed kende. Hij kwam even een bakje koffiedrinken en van het één kwam het ander. We waren het vrij snel eens, op voorwaarde dat ik me bij GroeNoord snel thuis moest gaan voelen. En dat was zo. Ze kennen je direct. Als je binnen komt, hoef je alleen je voornaam maar te noemen. Dat klinkt misschien pietluttig, maar ik vind dat gewoon belangrijk”. Volgens Marcel, tot nu toe niks dan lof: “Ze zijn snel, als er iets is wordt dat als de bliksem verholpen, dat is fantastisch. Ja, ik heb wel de indruk dat ze klanttevredenheid op nummer 1 hebben”.

 

Het plan voor de melkveehouderij is om komend jaar nog een beetje bij te bouwen. Marcel kijkt even vooruit: “Dan gaan we naar zo’n 180 melkkoeien en dan wil ik het stokje overdragen aan mijn zoon. Eric (16) is op en top de koeienman. Hij is altijd erg begaan met zijn koeien en wil daar heel graag in verder”. Marcel en Martje hebben ook nog een dochter, Sanne (15). “Sanne helpt veel bij het kinderdagverblijf, ze laat de kalfjes altijd drinken en als het nodig is helpt ze in de melkput. Zo zijn beide kinderen erg betrokken in het bedrijf. Het aanpakken zit ze allebei enorm in het bloed. Hartstikke mooi om te zien hoe die zich ontwikkelen. En ik, ik ben meer het overkoepelende orgaan,” besluit Marcel tevreden.

 

Bij het verschijnen van deze krant zijn de maatregelen in verband met corona voor de kinderopvang versoepeld en is er op de boerderij van Marcel tot zijn opluchting weer wat meer drukte en reuring.

Veehouderij Delfstrahuizen

Ander nieuws

December 2023

1 december 2023

VIDEOTOUR - Bij Jansen Heeten loon- en grondverzet in Heeten

November 2023

16 november 2023

John Deere presenteert nieuwe zelfrijdende spuitmachine, de 300M

10 november 2023

VIDEOTOUR - Bij Schepel Agro in Hellum

9 november 2023

Agritechnica 2023 - Waar staan onze merken?

Oktober 2023

14 oktober 2023

ZOMERTOUR - Bij Sterkenburgh in Schraard

Alle nieuwsberichten