‘Ik wil kunnen sparren over mijn technische ideeën’

16 november 2017

Hij is akkerbouwer met een grote passie voor techniek. “Het liefst houd ik me bezig met uitvinden hoe ik mijn gewassen het beste, snelste en meest productvriendelijk kan oogsten.” Fokko-Aldert Omta (46) uit Ens had daarom meteen een klik met Krijn van Groningen, vertegenwoordiger akkerbouw bij GroeNoord. “Met hem kan ik sparren over mijn ideeën. Hij luistert, denkt mee en bespreekt met de werkplaats wat ik in mijn hoofd heb.”

 

Fokko-Aldert weet nog precies wanneer hij in contact kwam met Krijn. “In de zomer van 2015 zocht ik een nieuwe ploeg. Via een kennis uit de polder die bij fabrikant Rumptstad werkt, hoorde ik over een gloednieuw type dat me wel aansprak. De ploeg kon ik alleen via een dealer kopen en zo kwam ik bij het toenmalige Greve terecht. De klik was er meteen. Dus toen ik in het voorjaar van 2016 aan een nieuwe tractor toe was en bij mijn vorige merk niet vond wat ik zocht, ben ik weer met GroeNoord gaan zitten. Krijn luisterde, snapte goed wat ik wou en hij en zijn collega’s deden moeite om mijn wens voor een bepaalde fronthef in te willigen. Kijk, dan voel ik me serieus genomen.”

 

Fanatieke klantAkkerbouwer Omta

De technisch georiënteerde akkerbouwer noemt zichzelf een fanatieke klant. “Dat komt omdat ik zelf graag aan machines knutsel. Ik verken altijd mogelijkheden en verbeterkansen. Als kind vroeg ik me al voortdurend af of iets ook mechanisch kon en hoe dan. Die technische uitdagingen zie ik nog steeds, zo denk ik bijvoorbeeld dat het inzaaien van groenbemesters veel beter kan. Dan ga ik nadenken, me verdiepen in machines én sparren met Krijn. Dat meedenken van hem vind ik heel belangrijk. Want ik ben dan wel eigenwijs, ik weet ook dat ik niet alle wijsheid in pacht heb.”

 

Sprekend opa

Die eigenwijze karaktertrek komt volgens Fokko-Aldert voort uit zijn Groningse roots. “Mijn opa is vanuit Noordoost Groningen in de vorige eeuw naar de polder getrokken om de boel mee te ontginnen. Hij had maar één doel: zo hard mogelijk werken om zelf een boerderij te realiseren. Dat is hem gelukt: in 1951 startte hij dit akkerbouwbedrijf, met destijds 40 hectare. Mijn vader had geen ambitie om boer te worden, maar hij was enig kind en heeft het bedrijf in 1976 toch overgenomen. Zijn kwaliteiten lagen meer op bestuurlijk vlak en uiteindelijk heeft hij het tot burgemeester geschopt. Ik lijk sprekend op mijn opa en wilde als jongen maar één ding: boer worden. Daarom ben ik heel blij dat pa ons boerenbedrijf nooit verkocht heeft.”

 

Jubileumjaar

“Doordat mijn vader zich bestuurlijk ontwikkelde, kreeg ik de kans om al jong het bedrijf over te nemen. Ik was toen eenentwintig jaar... Wacht eens even, dat betekent dat ik dit jaar al met mijn vijfentwintigste oogst bezig ben. Dan hebben we wat te vieren!”Het middelgrote bedrijf – dat grenst aan het historische Schokland – heeft inmiddels een omvang van 110 hectare en kent een traditioneel akkerbouwplan met granen, suikerbieten, wortelen, uien, witlof en aardappelen. Door decennialang intensief telen is Fokko-Aldert zich als derde generatie bewuster dan ooit van het belang van bodemkwaliteit. Hij boert op kleigrond – variërend van lichte zavel tot zware klei – en doet moeite om de vitaliteit van de bodem te verbeteren.

 

Blijven rijden

Afgelopen zomer twitterde Fokko-Aldert nog over het inzaaien van gele mosterd als groenbemester na graan: goed om de bodemstructuur te versterken en het bodemleven te verhogen. Het bericht werd opgepikt door Akkerwijzer. “Sociale media hoort erbij en is een mooie manier om te laten zien waar je als boer allemaal mee bezig bent”, vindt de ondernemende akkerbouwer. “Zelf volg ik online en in de vakbladen ook zoveel mogelijk ontwikkelingen, zeker als het gaat om techniek. Er kan zó veel tegenwoordig, ik ben echt benieuwd of we als boer over twintig jaar zelf nog op de tractor rijden. Ik hoop het wel. Met mijn nieuwste aankoop van John Deere heb ik al 350 uren gedraaid en ik ben nog net zo enthousiast als de jongens die tijdens de piektijden meedraaien. Man, het is een beestvaneenmachine,dus
die passie gaat nooit verloren.”

 

Machineman

Zijn droom om een zelfrijdende spuit te bezitten, kwam jaren geleden al uit. “Om die aanschaf rendabel te maken, ben ik in het seizoen als loonwerker actief in de gewasbescherming voor boeren in de regio.” Een andere investering was de ultramoderne kistenbewaring. “Al die aparte cellen komen de kwaliteit van de gewassen ten goede. Dat sluit prachtig aan bij het productvriendelijk oogsten, waar ik de techniek ook graag voor inzet. Ik ben en blijf een machineman, maar ik werk wel samen met een bevriende akkerbouwer die meer een plantenman is. Wij versterken elkaar door kennis, machines en personeel te delen. Voor mij is het fijn om zo’n sparringpartner te hebben, met wie ik open en eerlijk kan praten over het bedrijf.”

 

Samen goed uitkomen

Die eerlijkheid is voor Fokko-Aldert ook belangrijk in het contact met GroeNoord. “Als iets niet kan of juist beter kan, dan hoor ik het ook graag. Ik zie het zo: jullie hebben iets te verkopen en ik heb mijn eigen ideeën en wensen, dus het is de kunst om daar samen goed uit te komen. Daarom is het prettig dat Krijn niet puur gaat sturen op het productaanbod, maar echt luistert naar wat ik in gedachten heb, daar actief in meedenkt en verschillende mogelijkheden biedt. Door de omvang en expertise kán GroeNoord dat ook. Daarom snap ik de groeiontwikkeling van de organisatie. Met als enige aandachtspunt dat concurrentie in de regio’s nodig is om scherp te blijven. Het is voor iedereen goed als je af en toe eens ergens anders kunt kijken en vergelijken.”

Ander nieuws

September 2023

28 september 2023

De GroeNoord Jubileum Veiling is geopend

7 september 2023

ZOMERTOUR - Bij Loonbedrijf Ten Voorde in Terwolde

Augustus 2023

15 augustus 2023

ZOMERTOUR - Bij Bouma in Workum

Juli 2023

18 juli 2023

ZOMERTOUR - Bij Voorwinden in Usquert

6 juli 2023

ZOMERTOUR - Bij Agrar Services Termaat Terpac in Putten

Alle nieuwsberichten