'Moov draagt bij aan welzijn van de koe'

15 april 2020

Erwin Matthezing is blij met de JOZ Moov voeraanschuifrobot. De boer uit Assen heeft de praktische robot sinds begin dit jaar. De 36-jarige Matthezing wil niet meer zonder de robot, die hem veel werk uit handen neemt.

Voorheen gebuikte de geboren en getogen Assenaar een aandruksysteem met behulp van twee trekkerbanden. Het voer kwam dan handmatig dichtbij de in totaal 190 koeien te liggen, maar ‘s nachts was er wat dat betreft geen activiteit. ,,En dat is juist wél nodig”, vertelt Matthezing. De voeraanschuifrobot is ook ‘s nachts actief en dat zorgt voor een goede en mooi verdeelde loop van de koeien. Als er weer vers voer beschikbaar is, komt de koe rap in de benen. Gevolg is een veel stabielere loop richting de melkrobots en dat is positief voor de melkproductie.

Het werken met de voeraanschuifrobot zorgt voor minder restvoer. Matthezing heeft het idee dat de koeien tegenwoordig meer voer tot zich nemen. De dertiger is dus blij met de voeraanschuifrobot. ,,Uit de cijfers die de melkrobot toont blijkt dat er simpelweg meer aanloop is door de koeien.

Sterker, de eerste nacht mét de voeraanschuifrobot liet al een betere en meer actieve loop zien. In combinatie met de melkrobots – de koeien komen daar nu meer uit zichzelf heen – kan ik nu eerlijk gezegd niet meer zonder.”

Verleden tijd

Het gebruiksgemak is een belangrijk voordeel, zo stelt Matthezing. De veehouder hoeft nu overdag niet meer buiten op het land na te denken over de taak dat binnen nog voer moet worden aangeschoven. De afleidende factor van het handmatig voer aanschuiven is verleden tijd. ,,Deze robot verdient zich vast terug binnen een aantal jaar. De exacte duur daarvan is niet aan te geven, denk ik.”

De robot legt binnen 24 uur negen keer een vaste route af. De koeien waren in het prille begin nieuwsgierig en deden een stap achteruit, maar na 48 uur was alles volgens Matthezing weer gewoon. ,,Het zal wel, dachten ze.” De tegenwoordig meer gevulde koeien van Matthezing krijgen bijvoorbeeld kuilvoer, mais en een tarwegistconcentraat. ,,Ook koeien met een lagere rangorde krijgen nu goed voer voor de kiezen. De dieren zijn wat meer gelijkgesteld door de komst van de voeraanschuifrobot.”

Matthezing denkt dan ook dat er zeker een markt is voor de voeraanschuifrobot van JOZ. ,,Het welzijn van de koe wordt maatschappelijk gezien steeds belangrijker. En deze robot draagt bij aan dat welzijn. Sowieso zien we een stukje werkgemak steeds vaker in de veehouderij. Dat went heel snel.”

Ander nieuws

Mei 2023

17 mei 2023

8 juni: GroeNoord Gewasbeschermingsdag

Maart 2023

29 maart 2023

Twee miljoenste John Deere trekker geproduceerd in Mannheim

21 maart 2023

Stihl Testdag bij GroeNoord Brummen

1 maart 2023

Hako Roadshow in Akkrum en Raalte

1 maart 2023

Officiële Opening GroeNoord Raalte

Alle nieuwsberichten