‘Precies en efficiënt wordt belangrijker dan groot’

18 november 2017

Zijn broer runt een veehouderij in het Drentse dorp Elp, het familiebedrijf waar ook Jan Wolbers opgroeide. “In drukke tijden help ik weleens mee en werk ik zelf ook met de machines die wij verkopen”, vertelt Jan, die de nieuwe rol van verkoopmanager Veehouderij bij GroeNoord vervult. “Als jongen vond ik die techniek al mooi, daarom voel ik me thuis in de landbouwmechanisatie.”

 

Verkoopmanager Jan WolbersAls boerenzoon is de verbondenheid met de agrarische sector voor Jan altijd vanzelfsprekend geweest. “Je groeit ermee op, je kent het leven dat erbij hoort. Die affiniteit maakt mijn werk interessant, want het gaat er uiteindelijk om wat je met al die mooie machines dóet.” Hij heeft de eindgebruikers – de loonwerkers, de boeren – daarom altijd goed in het vizier gehad. Al bij zijn eerste baan als vertegenwoordiger in landbouwmechanisatie, maar ook toen hij de afgelopen tien jaar bij Veenhuis Machines werkte, een Nederlandse fabrikant van A-merken in mesttechniek.

 

Nieuw in Bolsward

“Bij Veenhuis was ik als salesmanager verantwoordelijk voor de business in de hele noordelijke helft van Nederland”, vertelt Jan. “De regio waarin GroeNoord actief is, ken ik als mijn broekzak. Zelf woon ik alweer lange tijd in Elp, het plattelandsdorp waar ik ben opgegroeid, maar ik voel me vooral een noorderling. Daarom vind ik het mooi dat de nieuwe locatie van GroeNoord die we – in maart volgend jaar – openen in het Friese Bolsward mijn uitvalsbasis wordt. Als verkoopmanager beweeg ik me natuurlijk tussen alle locaties van GroeNoord én ga ik regelmatig met onze vertegenwoordigers mee het veld in, maar in Bolsward ben ik straks wellicht net wat vaker te vinden.”

 

In beweging

De overstap van fabrikant naar dealer – GroeNoord is exclusief dealer van Veenhuis machines in Friesland en Flevoland – voelt voor Jan heel natuurlijk. “In contact met GroeNoord over het dealerschap werd duidelijk hoezeer de organisatie in ontwikkeling is sinds de samensmelting met Greve. Met een team van negen veehouderijvertegenwoordigers ontstond er behoefte aan een verkoopmanager, ook vanuit het besef dat de veehouderij als sector volop in beweging is. Bij Veenhuis heb ik altijd met plezier gewerkt, maar deze kans bij GroeNoord daagde mij dusdanig uit dat ik besloot om voor deze nieuwe functie te gaan.”

 

Totaalpakket

In de kern draait het werk voor Jan nog steeds om hetzelfde. “Fabrikant en dealer liggen in elkaars verlengde. Toch staan we bij GroeNoord nog wat dichter bij de eindgebruikers en daar voel ik me thuis, want op de boerenbedrijven gebeurt het. Bovendien bieden we hier natuurlijk veel meer dan alleen machines voor bemesting. Van tractoren tot hooimachines en voermengwagens, het hele scala voor de veehouderij zit in ons assortiment. Dat totaalpakket maakt het voor mij ook interessant bij GroeNoord, omdat ik zie en weet wat veehouders en loonwerkers nodig hebben om hun business zo efficiënt mogelijk te draaien. Met alle expertise en ervaring die bij GroeNoord in huis is, kunnen wij actief met onze klanten meedenken en advies geven.”

 

Vooruitgang boeken

“Kijk, het voordeel van negen jongens in het veld is dat ze allemaal hun eigen expertise hebben, maar dat ze die kennis en kunde onderling ook uitwisselen”, stelt Jan, die het team daarop gaat aansturen. “Negen mensen horen en zien altijd meer dan één en het is belangrijk om te weten wat er speelt in de veehouderij. Daarom besteden we naast veldbezoeken veel aandacht aan training en specialisatie. We willen gelijkwaardige gesprekspartners zijn voor boeren enhen op z’n tijd ook kunnen verrassen met een perspectief waar ze zelf nog niet aan hadden gedacht. Het is geen kwestie van even snel een machine verkopen, het draait om het bieden van goede oplossingen. Op basis van de behoefte van veehouders en loonwerkers kunnen wij het juiste samenstellen, zodat zij aankopen doen waarmee ze vooruitgang boeken en lang vooruit kunnen natuurlijk.”

 

Schaalvergroting

Een professioneel en specialistisch team dat klanten goed kan informeren over mechanica is volgens Jan een voorwaarde in deze tijd. “De veehouderij is een sector waarin nog volop verschuivingen plaatsvinden. Er is afgelopen jaren veel veranderd en er gaat ook nog veel veranderen. Door de intrede van fosfaatrechten verwacht ik dat de schaalvergroting verder doorzet. In die ontwikkeling speelt mechanisatie een essentiële rol. De eisen en verwachtingen worden hoger. Bovendien willen boeren steeds beter inzichtelijk hebben wat machines hen kosten en uiteindelijk opleveren. Het gaat niet meer om groter, maar vooral om preciezer en efficiënter.”

 

Bewust kiezen

“De kracht van precisielandbouw is de bewustwording”, stelt Jan. “Meten is weten, het geeft je inzicht in wat goed gaat en waar het beter kan. En dat leidt ook weer tot bewustere keuzes in de bedrijfsvoering en het machinepark. Aangezien Nederland niet groter wordt, moeten veehouders de winst op andere fronten pakken. Zoals meer droge stof per hectare van een betere kwaliteit door efficiënte bemesting. De vierkante meters gaan letterlijk en figuurlijk steeds meer tellen en daarbij zijn mechanisatie en techniek leidend. Hoe je daar het beste uit kunt halen, daar weet ons team alles van. De kracht van GroeNoord zit echt in het samenspel van de mensen. Door kennis en ervaring met elkaar én met onze klanten te delen, worden we als sector sterker.”

Ander nieuws

September 2023

28 september 2023

De GroeNoord Jubileum Veiling is geopend

7 september 2023

ZOMERTOUR - Bij Loonbedrijf Ten Voorde in Terwolde

Augustus 2023

15 augustus 2023

ZOMERTOUR - Bij Bouma in Workum

Juli 2023

18 juli 2023

ZOMERTOUR - Bij Voorwinden in Usquert

6 juli 2023

ZOMERTOUR - Bij Agrar Services Termaat Terpac in Putten

Alle nieuwsberichten