“Met een optimaal voorraadbeheer kun je zoveel voordeel behalen”

19 mei 2018

Gerard Couperus, magazijnmedewerker GroeNoord:

Hij komt van de boerderij, uit Houtigehage. Samen met zijn broers groeide hij op tussen de koeien, want zijn ouders hadden een melkveehouderij. Toch was van jongs af aan bekend dat Gerard het bedrijf niet over zou nemen. “De oudste volgde m’n vader op, zo was dat bij ons. En dus sloeg ik automatisch een andere richting in.”

 

Gerard Couperus Als boerenzoon uit het heidedorp op de grens van Friesland en Groningen kun je op z’n minst zeggen dat Gerard affiniteit heeft met het boerenleven. “Ik vond het ook wel mooi, maar misschien omdat ik altijd heb geweten dat opvolgen er voor mij toch niet in zat, had ik die behoefte ook niet zo”, legt hij uit. Maar de appel valt niet ver van de boom. “Vanuit de melkveehouderij kwamen we altijd bij de fouragehandel en die had er een kleine doe-het-zelf winkel bij. Daar ben ik toen gaan werken en heb mijn bijdrage geleverd aan de opzet van een nieuwe winkel van ruim 4000 m2. Toen deze bouwmarkt er stond, was dat project voor mijn gevoel klaar en wilde ik een volgende stap maken.”

 

Vliegende keep

Die volgende stap was GroeNoord. “In Oude Pekela was een vacature voor magazijnmedeweker. Hier heb ik toen een aantal jaar gewerkt. Na de samenvoeging met collega-dealer Greve was er behoefte aan een ‘vliegende keep’, iemand die ondersteuning kan bieden daar waar nodig. Op dit moment werk ik vier dagen in Smilde en één dag in Oude Pekela. In Smilde ben ik bezig om het magazijn te herorganiseren. De ene dag dat ik in Oude Pekela ben, is voor een collega die parttime werkt.

 

Meer know how

Deze nieuwe functie past bij Gerard. Het is maar net hoe je er zelf in staat, vindt hij, en hoe flexibel je bent. Zijn woonplaats Opende is een prima uitvalbasis voor het werkgebied van GroeNoord. “Sinds de samensmelting met Greve is ons werkgebied een stuk groter geworden. Ik kan alleen maar zeggen dat ik dat heel prettig vind. In plaats van over zeven magazijnen te beschikken, heb ik nu de mogelijkheid uit zestien magazijnen te putten. Dat is super. Je krijgt er veel meer collega’s bij én veel meer know how en ik kan op veel meer vestigingen werken. Zo ben ik een tijd in Akkrum en Bolsward werkzaam geweest. Ook bij deze vestigingen merk je dat ze het fijn vinden dat wanneer er extra hulp nodig is, dat dit geregeld kan worden. Ook dit is een voordeel om aangesloten te zijn bij één, grotere organisatie. Er is meer sprake van ‘samen’ en ondersteunen we elkaar waar dat nodig is. Dus ja, wij zien er allemaal de voordelen wel van in.”

 

Verwend

Ook buiten GroeNoord wordt door andere mechanisatiebedrijven de voordelen van de bedrijfsvoering van GroeNoord gezien, vertelt Gerard. “Bijvoorbeeld onze onderdelenvoorzieningen. We hebben een contract met automaterialenzaak Dabeko uit Dalfsen die vestigingen heeft in Drachten, Coevorden, Assen en Groningen. Twee á drie keer per dag rijden zij op alle vestigingen vanwege de voorraadverplaatsingen die gedaan worden. Het is echt uniek dat je meer dan één keer per dag je onderdelen kunt ontvangen. Ik merk soms wel eens aan de monteurs dat ze er verwend door raken”, lacht Gerard. “Trouwens, Dabeko bezorgt niet alleen snel bij ons, maar ook van ons naar onze klanten.” 

 

“Ik hoor om me heen dat ook de klanten meer en meer de voordelen van de groei van GroeNoord merken”, stelt Gerard, die aan de balie ervaart hoe belangrijk specialistische kennis en efficiëntie is voor de klant. “Het blijft uiteindelijk een gevoel. De klant gaat daar naartoe waar hij zich prettig voelt. Hoe wordt er met hem meegedacht, ik denk dat dat heel belangrijk is. Met alle expertise die GroeNoord in huis heeft, kunnen we actief meedenken met de klant.” 

 

Voorraadbeheer

Het optimale voorraadbeheer van GroeNoord is volgens Gerard ook een positief gevolg van de bedrijfsgroei. “Sietse Bruggenkamp regelt de voorraad voor alle vestigingen. Hij heeft inzicht in wat elke vestiging heeft en nodig heeft. Er wordt onderling voorraad verplaatst en zo wordt de totale voorraad enorm naar beneden gehaald. Dit betekent een besparing op inkoop. Voorheen kochten we onderdelen als we ze nodig hadden, maar nu wordt op voorhand ingekocht. Door een goede planning en gebruik te maken van de historie van de artikelen, kunnen we zorgen voor een juiste voorraad op het juiste moment. Met dit soort zaken is Sietse de hele dag bezig en dat zal je bij een ander mechanisatiebedrijf niet gauw zien.”

 

Op een aantal vestigingen van GroeNoord worden specifieke machines onderhouden. Omdat in Smilde veel onderhoud en reparaties aan hakselaars wordt uitgevoerd, liggen daar de onderdelen van de hakselaars in het magazijn. Het magazijn en de showroom zien er onberispelijk uit. “Vandaag nog heb ik drie vakken opgeruimd waarvan de artikelen naar andere vestigingen zijn gegaan. Artikelen die niet meer in Smilde, maar nu via een andere vestiging worden verkocht. Dat vind ik mooi”, besluit Gerard tevreden. “Onderdelen is een schitterend iets, je kunt er zo veel mee behalen.” 

Ander nieuws

September 2023

28 september 2023

De GroeNoord Jubileum Veiling is geopend

7 september 2023

ZOMERTOUR - Bij Loonbedrijf Ten Voorde in Terwolde

Augustus 2023

15 augustus 2023

ZOMERTOUR - Bij Bouma in Workum

Juli 2023

18 juli 2023

ZOMERTOUR - Bij Voorwinden in Usquert

6 juli 2023

ZOMERTOUR - Bij Agrar Services Termaat Terpac in Putten

Alle nieuwsberichten