100 jaar landbouwmechanisatie

19 juni 2019

GroeNoord Emmeloord

 

Toen Chris Greve in 1922 als eerste Forddealer van Nederland begon, tekende hij het contract nog persoonlijk met Henri Ford I. De Forddealer in Meppel verkocht auto’s, vrachtwagens en tractoren. Met name de verkoop van tractors, en later combines, ging voortvarend.

 

De polderGreve

Eind jaren ’40 trokken middenstanders uit Overijsel naar de nieuwe polder. Bedrijven die zich daar wilden vestigen kregen subsidie. 1953 was het jaar van de vestiging van ‘de grote drie’, zoals dat in de krant De Noordoostpolder stond. Landbouwmechanisatie Greve, Kuiken Grondwerkmachines en Garage en Landbouwsmederij Gorter vestigden zich in Emmeloord. Greve, dat inmiddels door de derde generatie was overgenomen, had met de ontwikkeling van de polder het tij mee. Het bedrijf leverden bijna alle tractoren aan de Rijksdienst IJsselmeerpolders. Greve groeide volop verder en breidde uit met een vestiging in Dronten.

 

Ton Blankvoort

In 1991 nam Ton Blankvoort Greve over van zijn schoonvader, samen met zijn zwager Lucas Greve. Lucas richtte zich op de automotive en Ton op de landbouwtak en toen gingen ze vol gas. Greve was een voorbeeld-Forddealer in Nederland. Toch kocht de klant vooral een Greve-trekker. Een ‘Greve-trekker’? “We stonden bekend om onze verregaande service. Als we een combine verkochten hadden we ook een combine op voorraad liggen”, legt Ton Blankvoort uit.

 

Bruinsma

Toen Greve in 2002 John Deere-dealer Bruinsma overnam, was dat gelijk het moment waarop ze afscheid namen van New Holland (voormalig Ford). Greve werd officieel John Deere-dealer. Dit bleek een combinatie die aansloeg. In een paar maanden tijd verkocht Greve bijna 60 trekkers. De reden daarvoor was tweeledig: klanten bleven gewoon ‘Greve-trekkers’ kopen. En wat een belangrijke rol speelde was dat de nieuwe trekkers van John Deere voorzien waren van Autopower. Iets wat New Holland niet had, maar klanten graag wilden hebben.

 

Friesland

Het werd 2011 en John Deere kondigde aan terug te willen naar enkele grote dealerschappen. Ook Greve moest een plan inleveren. Hoofddealer van Flevoland waren ze al, dus was het voorstel om Friesland erbij te nemen, en zo geschiedde. DEM Akkrum vormde een goede basis. In 2013 opende Greve een nieuwe vestiging in Bolsward en in 2016 één in Berlikum. “Het was niet makkelijk om voet aan de grond te krijgen in Friesland, de taalbarrière was lastig”, bekent Ton. Stap-voor-stap ging het beter”.

 

GroeNoord

De schaalvergroting van de dealerschappen zette zich voort. Ton Blankvoort en Menko Boersma kenden elkaar al lang en volgens Ton ging het voor Greve en GroeNoord een keer gebeuren. “Het gesprek om samen te gaan hebben we in alle openheid en op eigen initiatief gevoerd”. GroeNoord liep voor op Greve met automatisering en gps. In 2016 verkocht Greve het eerste pakket aandelen aan GroeNoord. De naam Greve is nog een jaar gehandhaafd en konden klanten wennen aan de overgang naar GroeNoord. Inmiddels is alles helemaal geïmplementeerd in Flevoland en Friesland: FarmSight, de korte lijnen met de fabriek, alle specialiteit en kennis in eigen huis. En daar profiteert de klant van.

Ander nieuws

September 2023

28 september 2023

De GroeNoord Jubileum Veiling is geopend

7 september 2023

ZOMERTOUR - Bij Loonbedrijf Ten Voorde in Terwolde

Augustus 2023

15 augustus 2023

ZOMERTOUR - Bij Bouma in Workum

Juli 2023

18 juli 2023

ZOMERTOUR - Bij Voorwinden in Usquert

6 juli 2023

ZOMERTOUR - Bij Agrar Services Termaat Terpac in Putten

Alle nieuwsberichten