Akkerbouwer Piet-Jan van der Eijk

3 juni 2021

23 jaar is hij en bijna klaar met zijn studie Agrarisch Ondernemerschap Tuinbouw & Akkerbouw op Aeres Hogeschool. Ondertussen werkt hij volledig mee in het akkerbouwbedrijf van zijn ouders, dat hij over een paar jaar over wil nemen. Piet-Jan van der Eijk is een ondernemende, ambitieuze akkerbouwer met toekomstperspectief.

‘Bij ons staan bodem- en productkwaliteit op nummer 1’

Op zijn achtste kwam Piet-Jan met zijn ouders en zusje vanuit Zuid-Holland naar de polder. “Dat vond ik schitterend, al die trekkers!” De liefde voor het boerenbedrijf zat er vroeg in: “Ik reed uren met mijn vader mee op de trekker bij het aanfrezen van de aardappelruggen”. Vandaag de dag doen Piet-Jan en zijn vader nog steeds zo veel mogelijk alles samen. “We wisselen elkaar af en ondersteunen elkaar. Tijdens de oogst hebben we er iemand bij uit het dorp. En ook mijn moeder helpt mee, zij rijdt dan met de kieper. Mijn vader staat in de schuur en ik zit op de rooimachine. Mijn zusje zorgt voor de catering. Zo zijn we dan met de hele familie bezig en daar ben ik heel trots op”.

‘Goede bodemkwaliteit zorgt voor betere producten’

Bodemkwaliteit op 1

Akkerbouwer

“Bij ons staan bodem- en productkwaliteit op nummer één. Wij verbouwen consumptieaardappelen, suikerbieten, uien en wintertarwe. De uien en suikerbieten zijn net de grond in. Met dit basisbouwplan kunnen we de bodem zo gezond mogelijk houden en zijn we op tijd weer van het land af. Met wintertarwe, ons grootste gewas, zorgen we voor rust in het bouwplan en aanvoer van organische stof. We verhakselen alle stro met onze eigen combine. Dat laten we op het land liggen zodat de bodem profiteert van het organische materiaal. We rijden alleen vaste dierlijke mest uit en telen ook veel groenbemesters. Daarnaast rijden we zoveel mogelijk op VF-banden. Daardoor kunnen we met 40% lagere spanning rijden en dus de bodem ontzien”. Volgens Piet-Jan betaalt het werk dat je stopt in een goede bodemkwaliteit zich terug: “Als je goed voor je bodem zorgt, krijg je automatisch kwalitatief betere producten”.

Beste bewaarui

Dat dat zo is, bewijst Piet-Jan in ieder geval door met zijn uien al drie jaar op rij de titel 'beste bewaarui' in de wacht te slepen. Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) nodigt elk jaar alle telers van bewaaruien in Nederland uit om mee te doen aan deze verkiezing. “De ui is mijn favoriete gewas om te telen, dus ik vind het een mooie uitdaging”. Piet-Jan won afgelopen jaar met het ras Hyfive. En al voor de derde keer, dus wat is het geheim van de smid? “Iedereen kan een mooi bakje uien indienen. Ik heb de laatste jaren geluk dat mijn bakje net iets mooier was. Het is voor ons een sport om een zo groot mogelijke ui te telen van de hoogste kwaliteit. Maar het begint met een goede bodem, dat is het belangrijkste uitgangspunt”.

‘Zo geef ik een kijkje in ons bedrijf’

Boer Bewust

Akkerbouw

Piet-Jan vindt het vooral belangrijk dat zo’n verkiezing de sector positieve aandacht oplevert. “Dan is het ook extra leuk als een jonge akkerbouwer wint”. Het sluit aan bij de visie ‘Boer Bewust’, dat gericht is op verbetering van het beeld en de kennis van de land- en tuinbouwsector. “De mensen hebben tegenwoordig minder interesse in waar hun voedsel vandaan komt. Ik denk dat het aan ons is om uit te dragen hoe wij de dingen doen en vooral ‘waarom’. Door een eerlijk verhaal te vertellen, rechtstreeks vanuit de boer zelf, dragen we bij aan een betere bewustwording en creëren we meer begrip”. Op social media plaatst Piet-Jan regelmatig foto’s van de werkzaamheden op het akkerbouwbedrijf. “Dat doe ik niet om op te scheppen, maar om te laten zien wat hier gebeurt en hoe we het doen. Zo geef ik een kijkje in ons bedrijf. Mijn bereik is nu nog klein, maar misschien ga ik er in de toekomst wel meer mee doen”.

Afstuderen

Eerst wil Piet-Jan afstuderen. Hij zit midden in de afronding van zijn afstudeerscriptie. “Er wordt de laatste jaren steeds meer beregend. Voor mijn scriptie heb ik onderzocht of druppelirrigatie een interessante ontwikkeling is voor Nederland”. Piet-Jan verwacht veel ontwikkelingen en veranderingen met oog op de toekomst van de landbouw. “Ik hoop dat de veehouderijsector op peil blijft, maar ik denk dat de vraag naar plantaardig voedsel toeneemt. Gewasbescherming en robotisering zullen hierin een belangrijke rol spelen. Wat betreft digitalisering, gebruiken wij al gps voor precisielandbouw”. Sinds ze in 2005 naar Flevoland kwamen, is het akkerbouwbedrijf klant van GroeNoord (destijds Greve). “Ze zitten hier op een steenworp afstand, maar tegenwoordig kan ook het nodige ‘op afstand’ geregeld worden. Dat is ideaal. FarmSight vind ik namelijk een groot pluspunt van GroeNoord. Ze zijn dag en nacht beschikbaar. Dan hoor je iemand aan de andere kant van de lijn Gronings praten en dan schrik je eerst even! Maar dan realiseer je je dat het landelijk is,” lacht Piet-Jan. 

FamiliebedrijfJohn Deere werkplaats

Piet-Jan zit in de maatschap van het familiebedrijf en hij heeft voor ogen om binnen drie jaar volledig in het akkerbouwbedrijf aan de slag te gaan. Tot die tijd wil hij voor een dag of twee ook een baan buitenshuis. “Bijvoorbeeld op het gebied van gewasadvisering. Ik vind het belangrijk om mijn contacten buiten de deur te behouden.” De ouders van Piet-Jan geven hem alle kansen. Ze zijn blij dat hij het familiebedrijf voort wil zetten. “Mijn zusje gaat niet verder in het bedrijf, maar ze is wel betrokken en wil graag op de hoogte blijven. En zo zijn we ook; we doen het met z’n allen. Dat vind ik het allerleukst.” 

Ander nieuws

Maart 2024

19 maart 2024

John Deere introduceert nieuwe 5M-tractor

11 maart 2024

John Deere in 2023 best verkopende trekkermerk in Nederland

5 maart 2024

22 en 23 maart vieren wij de uitbreiding van GroeNoord Oldehove

Februari 2024

29 februari 2024

9RX-tractor naar een nieuwe dimensie met drie compleet nieuwe modellen

29 februari 2024

John Deere introduceert de nieuwe S7-maaidorsers

Alle nieuwsberichten