Centraal in Fryslân

6 december 2018

Van DEM Akkrum naar GroeNoord Akkrum

 

Dem Akkrum In 1965 begon de familie Boersma met DEM (Dantumadeels Eerste Mechanisatiebedrijf) in Rinsumageest, als toeleverancier voor de agrarische markt. Toen er ook klanten werden opgebouwd in het midden van Friesland, besloot de familie dat zoon Marten DEM Akkrum mocht openen.

 

Met grote concurrent en Ford-dealer Wassenaar als buurman werd, exact 50 jaar geleden, DEM Akkrum geopend aan de Mienewei. De machines waren in opkomst in de jaren ’60. Maar met drie groen-gele John Deere-tractoren tussen een hele reeks populaire blauwe Fords, waren de eerste jaren best moeilijk voor DEM.

 

Ford

In 1976 ging Wassenaar financieel onderuit en nam DEM Akkrum het bedrijf over. Ze verhuisde daarbij naar het pand van Wassenaar, de voormalige gasfabriek aan de Boarnsterdyk. In één klap was DEM Akkrum een stuk groter. Naast landbouw en mechanisatie werd Tuin&Park binnen DEM Akkrum fanatiek en succesvol opgepakt door medewerker Wytse Hospes. 

 

Nieuwbouw

Tien jaar later werd er bodemonderzoek gedaan rond de oude gasfabriek, vanwege de benzinepomp voor het pand. Helaas bleek de grond vervuild te zijn: het pand moest gesloopt worden en de grond afgevoerd. De gemeente wees DEM Akkrum een mooi stuk grond toe aan de zuidkant van Akkrum, aan de Spikerboor. Daar werd een -voor die tijd- groot pand neergezet. De feestelijke opening in 1988, waarbij ook de burgemeester en wethouder aanwezig waren, haalde de krant. De kinderen van Marten, Kees en Betty, zijn direct na school in de zaak aan het werk gegaan.

 

Greve

In 2011 kwam Landbouwmechanisatiebedrijf Greve uit de polder langs. John Deere wilde toe naar enkele grote dealers en Greve wilde Friesland erbij hebben. DEM Akkrum besloot dat het een goede keus was om onder beheer van Greve verder te gaan: met behoud van John Deere, eigen mensen én eigen naam.

 

Tuin&ParkAkkrum Tuin en Park

Greve zag wel dat Tuin&Park professioneler kon. De showroom aan de Spikerboor stond vol met Tuin&Park-machines. De Opel-garage aan de overkant van de weg, aan de Feansterdyk, stond te koop en dat werd de nieuwe, moderne Tuin&Park-locatie. Zo werden DEM Akkrum Landbouw en Greve Tuin&Park gescheiden. Inmiddels is Tuin&Park Akkrum één van de grotere Tuin&Park-techniek bedrijven in de provincie Friesland.

 

GroeNoord

Dat Greve in 2016 overgenomen werd door GroeNoord kwam onverwachts voor DEM Akkrum. De bedrijfsnaam DEM Akkrum verdween en de organisatie achter de schermen veranderde. “Wel een stuk professioneler”, constateert Betty de Boer nuchter, die net als haar vader en broer, veel hart heeft voor de zaak. Ze zien alle drie dat de markt veranderd en dat GroeNoord Akkrum daarin mee gaat. “Voor de klant zijn de verkopers en de jongens in de werkplaats vooral belangrijk”. Het team in Akkrum is al jaren een vaste kern. “Een hecht team, waarvan de meesten in de buurt wonen en graag willen blijven. Het werk wordt steeds meer, we hebben topmerken en leveren geweldige service”, concludeert een tevreden Marten Boersma. 

Ander nieuws

Augustus 2022

24 augustus 2022

AgroTechniek en GroenTechniek Holland 2022 - 14 t/m 17 september

22 augustus 2022

Wij staan op de Maisdag 2022

Juli 2022

8 juli 2022

INNOVEREN in plaats van SANEREN

5 juli 2022

Nieuw GLB 2023

4 juli 2022

Interview Anton de Jong, Managing Director Husqvarna Group

Alle nieuwsberichten