‘Reserves opbouwen en investeren waar het kan'

10 augustus 2017

 

Gezonde koeien en gezonde grond zijn volgens vader en zoon De Kam een belangrijke succesfactor voor hun melkveebedrijf. “Verder komt het aan op goed management. We doen wat we kunnen en waar we invloed op hebben. Liefst zo zelfstandig mogelijk en soms in goed samenspel met adviseurs en leveranciers die ons vertrouwd zijn.”

de Kam in koeienstalHet familiebedrijf De Kam vestigde zich in 1976 aan de Fjûrlânswei in Aldeboarn. “Mijn vader greep zijn kans bij een ruilverkaveling. Hij had vijftig koeien samen met zijn broer en begon met de helft daarvan voor zichzelf”, vertelt Jan de Kam (60), die de veehouderij tegenwoordig combineert met een tweedaagse baan als taxateur ganzenschade. Jan kwam destijds net van school en kon meteen in de startblokken om het bedrijf mee op te bouwen. Intussen is er veel veranderd. “Nu woont mijn eigen zoon Bram met zijn gezin op de pleats. Hij is de derde generatie en de toekomst van ons bedrijf.”

 

Kat uit de boom

Als jonge, eigenzinnige veehouder is Bram (34) soms meer dan zijn vader bereid om risico’s aan te gaan. “Het is een andere tijd dan waar pake en heit in werkten”, zegt Bram. “Maar dat pa door zijn ervaring meer op safe speelt, houdt de boel wel in balans. Hij laat zich ook minder snel verleiden door moderne technologie en allerhande snufjes. Al ben ik zelf ook nuchter hoor, het spul moet wel goed werken en iets toevoegen. Daarom kijken wij eerst de kat uit de boom. Laat anderen maar vooroplopen en testen, wij volgen wel als iets nieuws zich bewezen heeft. Zoals precisiebemesting via gps. Dat biedt interessante mogelijkheden, maar wij wachten nog even af.”

 

Investeren als het kan

Strategische keuzes maken is in deze tijd geen gemakkelijke opgave binnen de veehouderij. “We hebben pittige jaren gehad”, zegt Jan. “Lage melkprijzen, ganzenschade, veranderende wet- en regelgeving en een onduidelijke politieke lijn. Dat maakt het moeilijk om pionnen te zetten.” Zoon Bram: “In mindere tijden maken we pas op de plaats, in betere tijden bouwen we reserves op en investeren we waar het kan. Afgelopen jaren hebben we grond gekocht van de buurman en een nieuwe ligboxenstal gebouwd. In de oude stal hadden we op onze top 150 koeien, terwijl we nu voor 240 plek hebben. We houden het voorlopig bij de huidige 210 dames. Zij hebben het goed en produceren jaarlijks de 2,2 miljoen liter melk die nodig is voor een gezonde bedijfsbalans.”

 

Goed evenwicht

Balans lijkt op meerdere fronten een sleutelwoord in de aanpak van maatschap De Kam. “We willen de cirkel graag zo rond mogelijk maken op het bedrijf”, legt Bram uit. “Daarom zijn we als veehouder zelfvoorzienend. Goed kuilen is de uitdaging, want het ruwvoer is de basis voor een goed saldo per koe. Hun mest gebruiken we weer op het land. Ook doen we aan weidevogel- en natuurbeheer. Verder draait balans voor ons om een goed evenwicht tussen werk en privé. Pa wil graag een stapje rustiger en zelf heb ik een gezin met twee jonge kinderen. Een melkveehouderij is hard werken, maar mede door de technologie en onze vaste medewerker Ulbe - al twintig jaar bij ons - kunnen we ook ruimte maken voor andere belangrijke zaken in het leven.”

 

Vaste leveranciers

Omdat aandacht voor mens, vee en omgeving bij melkveebedrijf De Kam hoort, werken vader en zoon graag met vaste, vertrouwde leveranciers. “Het is belangrijk om elkaar te kennen als je zakendoet. Wij geven graag ons vertrouwen, maar dan verwachten we ook service. Al realiseren we ons ook dat we niet met elkaar getrouwd zijn. Wij kijken heus weleens ergens anders, al is het maar om elkaar scherp te houden. Toch zijn we trouw. We trekken al lang op met DEM Akkrum - de naam GroeNoord zit nog niet helemaal in ons systeem - dus dan weet je elkaar gewoon goed te vinden.”

 

Mooi opgelost

GroeNoord is wel groot door de overnames, vinden beide heren. Maar dat vinden ze prima. “Die omvang maakt het bedrijf ook sterker, zowel in het aanbod als de dienstverling. Ze hadden hier laatst opeens een paar Drenten in de werkplaats, wegens personeelskrapte. Dat is dan weer mooi opgelost, want als wij pech hebben met het materieel, dan wil je wel graag snel geholpen worden. Groot heeft dus z’n voordelen. Als ze naar de klanten toe maar klein blijven, met bekende gezichten en persoonlijke service. Voor ons is dat Sietze (Leenstra, red.), die komt hier al bijna tien jaar over de vloer. We weten zelf prima wat we wel en niet willen, maar hij is er als we wat nodig hebben.”

 

Efficiënt gebruik

Mechanisatie is een aanzienlijke kostenpost binnen de veehouderij. Voor Bram is het de uitdaging om zo efficiënt mogelijk met het materieel om te gaan. “Ook na de schaalvergroting redden wij het nog prima met drie tractoren. We doen meer met dezelfde middelen. Al waren we vorig jaar wel toe aan een nieuwe, moderne tractor en ladewagen. Meestal ruilen we na een jaar of tien weer in, voordat er door het intensieve gebruik echt uitschieters komen in het onderhoud. We letten bij aankoop op de kwaliteit, de onderhoudskosten en het comfort. En hier op de veenweidegronden moeten we het totaalgewicht goed in de gaten houden. Bovendien willen we niet te breed, in verband met de stroken voor weidevogels in het maaiseizoen.”

Die weidevogels, daar hechten vader en zoon beide aan. “Ook als groot, modern bedrijf kun je rekening houden met de omgeving”, stelt Bram. “We steken daar graag energie in, omdat we zelf ook van het landschap en de natuur houden. Weidevogels horen daarbij en ik hoop dat mijn kinderen ze later ook nog horen zingen in het veld.”

Ander nieuws

September 2021

16 september 2021

WUR neemt eerste Toyota waterstofheftruck in gebruik

Augustus 2021

31 augustus 2021

Demo stoppelbewerking en inzaai van groenbemesters

31 augustus 2021

Nieuw: AVR Spirit 7200

19 augustus 2021

Nieuwe Modellen Zelfrijdende Veldhakselaars met JD18X-motor

5 augustus 2021

John Deere brengt de grootste getrokken veldspuit ooit op de markt

Alle nieuwsberichten