Geert Jan Duisterwinkel, Key-accountmanager AVR

‘Mechanisatie in aardappeltechniek is nog een enorme groeimarkt’

Nog voor de laatste dagen van oktober, zijn de meeste aardappelen dit jaar al gerooid. De schattingen lopen uiteen van zestig tot bijna tachtig procent. Dankzij de grote capaciteit van de aardappelrooiers zijn er veel meters gemaakt begin oktober, toen de regen een einde maakte aan de droogte in september. De relatief gunstige weersomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat het overgrote deel van de gerooide aardappelen onder goede omstandigheden is ingeschuurd.

Ook Geert Jan Duisterwinkel, aardappelteler in Vierhuizen in het uiterste noorden van Groningen, heeft zijn aardappelen mooi vlot van het land. “In principe ben ik er zelf niet bij als er hier gerooid wordt. Dan wil ik bij klanten langs die aan het rooien zijn of aanwezig zijn bij een rooi-demo van GroeNoord met een AVR”. Geert Jan is namelijk key-accountmanager bij AVR, toonaangevende producent van landbouwmachines, gespecialiseerd in mechanisatie van de aardappelteelt.

“AVR biedt de complete lijn van machines voor de aardappelteelt, van pootbedbereiding, poten en aanaarden tot klappen, rooien en inschuren”, vertelt Geert Jan. “De hoofdvestiging van AVR bevindt zich in Roeselare (België), waar de volledige ontwikkeling en productie van nieuwe machines plaatsvindt. Behalve de inschuurmachines en ridgers, die worden gemaakt in Veendam in Nederland”. Met zo’n 200 internationale werknemers, een netwerk van 105 dealers in 40 landen en een omzet van 75 miljoen euro in 2020 is AVR een wereldspeler in dit segment.

Alfons Vansteenkiste te Roeselare

Hoewel AVR in relatief korte tijd behoorlijk gegroeid is, kent het bedrijf een familiegeschiedenis die teruggaat tot 1849. Toen begon Peter Vansteenkiste in Roeselare met de productie van handgereedschappen voor de landbouw. Na enkele ontwikkelingsfasen groeide het bedrijf rond 1970 uit tot een producent van mechanische aardappelrooiers. Onder impuls van ingenieur Norbert Nollet werd dit verder ontwikkeld. Dit was een succes en in 1973 nam Norbert de zaak over onder de naam AVR: naar de zoon van de stichter, Alfons Vansteenkiste te Roeselare.

In 15 jaar van 15 naar 75 miljoen omzet

Dat de snelle groei invloed had op de familiewaarden van het bedrijf vindt Geert Jan vanzelfsprekend: “Als een bedrijf in vijftien jaar tijd groeit van 15 naar 75 miljoen euro omzet, dan verschuiven er bestuurlijk zaken. Maar de belangrijke waarden van een familiebedrijf zijn nog steeds aanwezig binnen AVR. Norbert Nollet is inmiddels boven de 80, maar hij liep tot het uitbreken van corona nog dagelijks rond op het fabrieksterrein. De eerste keer dat ik een rondleiding kreeg in Roeselare, kwam hij gelijk een praatje maken. Puur uit interesse. Je voelt de betrokkenheid die je gewend bent in een familiebedrijf”.

Ziel en zaligheid

“Officieel kom ik zelf trouwens niet uit een familiebedrijf”, licht Geert Jan toe. “Ik ben wel opgegroeid op dit akkerbouwbedrijf, omdat mijn vader hier sinds 1975 in loondienst was en later bedrijfsleider werd. Toen de eigenaar het bedrijf aan mijn ouders wilde verkopen was mijn vader al 65 en heb ik het overgenomen. De ziel en zaligheid van mijn ouders zit erin, dus het voelt absoluut als familiebedrijf”. Toen Geert Jan een paar jaar geleden merkte dat hij naast de aardappelteelt meer wilde om zijn kennis en kunde in te zetten, bleek AVR een match. “Waarom? AVR ontwikkeld gebruiksvriendelijke, hoogwaardige machines die voldoen aan de wensen van de klant. De machines zijn laag in onderhoudskosten en hebben een lange levensduur. Duurzaam dus. Daar wordt bij AVR goed over nagedacht. En specifiek wat betreft onze inschuurlijn: die is heel aardappelvriendelijk en heeft een goede capaciteit, is relatief eenvoudig, maar heel functioneel”. Geert Jan is het contact tussen de AVR-fabriek en de klanten en dealers in Noord-Nederland. GroeNoord is exclusief dealer van AVR.

Innoveren is vooruitkijken

Geert Jan heeft zelf net een hele lijn inschuurmachines van AVR gekocht. “GroeNoord heeft eigen demomachines van AVR waarmee ze naar klanten toe gaan. Maar als klanten hier in de buurt iets willen bekijken en ik heb de hele inschuurlijn staan, is dat natuurlijk ook gunstig”. De inzet van demo- en testmachines, levert tegelijkertijd informatie op die AVR nodig heeft om te kunnen innoveren. “Innoveren is vooruitkijken. Zodra er een nieuw model gelanceerd wordt, begint eigenlijk ook de ontwikkeling van de opvolger. Daar heb je je partners en je dealers voor nodig. Met hen praat je over waar ze tegenaan lopen en waar we naar toe moeten. Je haalt ook informatie bij klanten; wat moet er op de volgende versie anders of moet er een compleet nieuw concept ontwikkeld worden? Zo is het een doorlopend proces om vanuit de praktijk te werken naar de ontwikkeling en vervolgens naar de productie”.

‘De publieke opinie wordt zwaarwegender’

“De markt aanvoelen is één ding”, zegt Geert Jan, “wat er daar buitenom op je af komt is een tweede. Nieuwe wet- en regelgeving kunnen voor een klant veranderingen met zich meebrengen die ze nooit hadden zien aankomen. Voor ons kan dan ineens de vraag verschuiven. Momenteel worden in versneld tempo bijvoorbeeld chemische gewasbeschermingsmiddelen niet meer toegelaten. 

Bovendien wordt de publieke opinie ertegen steeds zwaarwegender. Om daarop vooruit te lopen stappen landbouwers ‘maar vast over op mechanisch’ om zonder chemie het onkruid te bestrijden. Wij zien daarmee de verkoop van onze AVR ridger stijgen, een combiwerktuig die zorgt voor een milieuvriendelijke, mechanische onkruidbestrijding”.

Loofomstandigheden

Hetzelfde geldt voor de loofvernietiging: “Chemische loofdoding wordt steeds lastiger, waardoor wij meer loofklappers verkopen. Hiermee blijft er echter vaak korter loof achter in het veld. In nieuwe ontwikkelingen houden we daar rekening mee. Dit najaar hebben wij een nieuwe, tweerijige verstekaardappelrooier op de markt gebracht. Deze 7200-serie heeft een extra loofrol en een loofafvoerband, waardoor de rooier een loofverwijderingssysteem heeft voor zowel geklapt als niet-geklapt loof. De 7200 is ook de eerste tweerijige rooier die kan worden uitgerust met AVR Connect. Daarmee kan de gebruiker zijn machinedata online raadplegen”.

Alle nieuw ontwikkelde machines van AVR zijn optioneel of standaard ‘connected’. “AVR Connect is een online verzamelplaats voor onze klanten voor alle machinedata van zowel op als naast het veld. De vraag ernaar groeit en biedt voor AVR kansen in de markt”. Geert Jan doelt daarmee op de wereldwijde afzetmarkt van AVR. “West-Europa is onze thuismarkt, hier groeit onze afzet nog steeds.  Ook daarbuiten zien we een flinke groei in de afzet. Dat willen we ook graag, zeker omdat het klimaatjaar van het zuidelijk halfrond precies andersom is dan het onze. Daarmee hebben wij een langer seizoen met het bouwen van machines. Met Connect hebben we dan de mogelijkheid om service en updates op afstand te leveren aan onze dealers en klanten”.  

Genoeg doen met minder mensen

Capaciteit en slagkracht

“In Nederland en België, maar ook in China, wordt veel geïnvesteerd in uitbereiding van de productiecapaciteit voor friet. Dus zullen er ook meer aardappelen geteeld moeten worden”, concludeert Geert Jan als hij een blik op de toekomst werpt. “In mijn ogen zal die markt wereldwijd wel blijven groeien. Tegelijk zie je over de hele wereld dat het lastig is om genoeg goede mensen te krijgen. Daarom wordt mechanisatie steeds belangrijker: om genoeg te doen met minder mensen. En zeker in West-Europa zullen bedrijven aan de teelt-kant professioneler worden en vragen om meer capaciteit en slagkracht. Voor AVR is dat heel interessant. Wereldwijd is de mechanisatie in aardappeltechniek nog een enorme groeimarkt en wij willen en kunnen onze export nog flink uitbreiden.”