Haiko Lageveen, Loonbedrijf Lageveen

10 juni 2021

‘Ik wil ons bemestingseizoen wat langer maken’

Loonbedrijf Lageveen in Achlum heeft 50 jaar ervaring in agrarisch loonwerk, grondverzet, graslandvernieuwing, bemesting en inkuilwerkzaamheden. Onlangs heeft het bedrijf een Rotomax mesthaspel van Veenhuis aangeschaft. Deze mesthaspel voor gras- en bouwlandbemesting kenmerkt zich ten opzichte van het traditionele sleepslangsysteem, doordat de slang niet over het veld gesleept wordt, maar wordt op- en afgerold.

Mest

Haiko Lageveen: “Als familie zaten we al een tijd in de sleepslangbemesting. Vier jaar geleden heb ik zelf een Schouten-bemester aangeschaft. We zijn als bedrijf gegroeid in de mest en we willen ons graag onderscheiden. De laatste jaren worden door de droogte sleepslangen ook steeds meer in de zomer gebruikt. Ik wil ons bemestingseizoen wel wat langer maken. Door in droge tijden water toe te voegen aan de mest, zorg je dat de mest niet te snel opdroogt en opgemaaid wordt. Met de Rotomax kun je dan veel netter werk leveren: de toevoerslang van de Rotomax wordt niet over het perceel gesleept, maar ligt stil en veroorzaakt geen beschadiging of versmering van de gewassen. Dat vind ik een groot voordeel.”

Gras en gewas

Het stilliggen van de slang, maakt de Rotomax niet alleen geschikt voor grasland, maar ook voor staande gewassen en rijencultuur. “Bijvoorbeeld het graan dat in deze tijd net is opgekomen. Dat zul je met de sleepslang iets meer beschadigen. De Rotomax doe dat niet,” legt Haiko uit. Bemesten met de Rotomax wordt met twee man gedaan. “Het systeem kan bovendien in korte tijd opgestart en opgeruimd worden. We leggen de transportslang ’s ochtends neer, koppelen ‘m aan en zo kunnen we tot wel twintig hectare bemesten zonder de slang om te koppelen. We stappen heel gemakkelijk van het ene perceel over naar het andere”. De Rotomax kan 120 tot 180 m³ mest per uur verwerken. Ondanks de grote capaciteit heeft de machine een laag eigen gewicht dat optimaal verdeeld wordt over lagedrukbanden.

16-voudige afsluiting

“Het is natuurlijk wel even wennen voor de chauffeur, maar het gaat in principe hartstikke goed,” vertelt de loonwerker enthousiast. “De machine is uitgevoerd met zestienvoudige sectieafsluiting die door middel van gps wordt aangestuurd. Op basis van taakkaarten kunnen we plaatsspecifiek bemesten. Met de percelen, kunnen we ook gelijk de grenzen in de taakkaarten zetten”. Haiko hoopt met de nieuwe Rotomax in de toekomst op meer werk en een langer seizoen. “Vooral met oog op akkerbouwers natuurlijk. Wij hebben geen vrachtauto’s die mest naar het land rijden. Maar hiermee kom je met een heel ander systeem waar best wat voordelen aan zitten. De klanten waar we tot nu toe geweest zijn, zijn allemaal heel enthousiast. Het werk wat ‘ie levert is allemaal erg netjes. Dus we moeten onze Rotomax aan de man brengen. Dat doen we echter nog even rustig aan, want we willen het goed voor mekaar hebben en de puntjes van de nieuwe machine op de i zetten. Daar gaan we dit jaar voor gebruiken.”

 

 

Ander nieuws

December 2023

1 december 2023

VIDEOTOUR - Bij Jansen Heeten loon- en grondverzet in Heeten

November 2023

16 november 2023

John Deere presenteert nieuwe zelfrijdende spuitmachine, de 300M

10 november 2023

VIDEOTOUR - Bij Schepel Agro in Hellum

9 november 2023

Agritechnica 2023 - Waar staan onze merken?

Oktober 2023

14 oktober 2023

ZOMERTOUR - Bij Sterkenburgh in Schraard

Alle nieuwsberichten