Henri ter Braak, Ter Braak Cultuurtechniek & Haardhout V.O.F.

‘Wij zijn verantwoordelijk voor de werkvloer van de voetballer’

“Als ik het over mijn werk heb, dan word ik enthousiast. Ik vind het gewoon mooi”, zegt een energieke Henri ter Braak, eigenaar van het bedrijf Ter Braak Cultuurtechniek & Haardhout V.O.F in Haaksbergen. “Het is een vak, wat wij doen. En om daar begrip voor te krijgen, moet je de mensen erbij betrekken”.

“Onder ‘cultuurtechniek’ vallen alle maatregelen en werkzaamheden die erop gericht zijn om de grond of bodem blijvend te verbeteren en de gebruikswaarde daarvan te vergroten”, legt Henri uit. “We zijn wekelijks verantwoordelijk voor het onderhoud van 31 natuur- en kunstgrasvelden. Daarnaast hebben we een groot aantal verenigingen en opdrachtgevers waarvoor we specialistische werkzaamheden en sportveldrennovaties uitvoeren. Wij ontzorgen onze opdrachtgevers”.

Korte lijntjes

Dat ontzorgen gaat volgens Henri verder dan het onderhoud van de sportvelden. “Mensen willen advies. Daarom zijn we regelmatig in overleg met gemeentes en verenigingen. Over waar we staan met het onderhoud, waar we tegenaan lopen.  We zijn 24/7 bereikbaar. Dat betekent dat er korte lijntjes zijn en je je vaste contactpersonen hebt”. Maar de vakkennis over sportveldbeheer verdwijnt volgens Henri bij gemeentes: “Hierdoor is er minder betrokkenheid en dat vind ik jammer. Je praat over de natuur en geen sportveld is hetzelfde. Dan is het soms noodzakelijk om over werkwijzen en mogelijkheden te sparren. Wij zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de werkvloer van de voetballer”.

“Wij proberen zo optimaal mogelijk iets neer te leggen en dat doen we binnen de reële mogelijkheden”. Henri doelt daarmee op Europese aanbestedingstrajecten waar Ter Braak mee te maken heeft, omdat gemeentes daartoe verplicht zijn. “In hoeverre wordt met verstand van zaken beoordeeld en waarop wordt daadwerkelijk gekozen? Bovendien is een EMVI-procedure behoorlijk ingewikkeld”. EMVI staat voor Economisch Meest Voordelige Inschrijving. Het geeft aan dat de aanbestedende dienst doelt op kwaliteit en de aanbesteding niet honderd procent op de laagste prijs wordt gegund. Vaak wordt om een plan van aanpak gevraagd. “Het is een vak om een goed EMVI-plan te schrijven, hierin laten we ons adviseren en begeleiden. Soms voelt het als een spagaat tussen kwaliteit en geld”.

Hummer

De discussie tussen kwaliteit en geld is volgens Henri niet iets van de laatste jaren. “In tegenstelling tot natuurgras is die discussie er bij kunstgras wel veel minder. Ze denken met kunstgras een Tesla in huis te hebben, terwijl het eigenlijk een Hummer blijkt. Kunstgras is niet zo weinig milieubelastend als werd gedacht en heeft ook onderhoud nodig”, zegt Henri, wijzend naar een kunstgrasveld. “Alleen al op dit ene veld liggen rubberkorrels van 20.000 autobanden. Een combinatie van kunst- en natuurgras, hybride-gras, is een oplossing die per speeluur veel minder duur is. Goed onderhoud is bij elk veld bepalend voor de kwaliteit. We moeten zorgen dat we onze natuurgrasvelden zo groen mogelijk houden en beheren. En dat moeten we ook maatschappelijk kunnen verkopen”.

Fingerspitzengefühl

“We komen wekelijks op de velden: maaien, plaatsspecifiek bemesten, beregenen, speelschade herstellen. Dan praat je over techniek, dat vind ik het mooist”, Henri’s ogen beginnen te glinsteren: “Welke machines zijn er? Hoe pas je dat toe? Wanneer moet je wel iets doen, wanneer niet? Dat is fingerspitzengefühl. Het is een kwestie van techniek bewust toepassen om optimaal gebruik te maken van die techniek en milieubelasting daarbij zoveel mogelijk beperken”.

“Mensen vinden het vanzelfsprekend als ze zaterdags gaan voetballen, dat alles gewoon netjes is. Om meer begrip te krijgen voor sportveldonderhoud, zitten we regelmatig met de sportverenigingen en de gemeentes om tafel”. Henri geeft een voorbeeld: “In de Gemeente Borne op Sportcomplex ’t Wooldrik werken we dit nieuwe bestekjaar met vier robotmaaiers die geleverd zijn door GroeNoord. Na het trainen moeten alle attributen van het veld en de doelnetten omhoog. Daar is de vereniging verantwoordelijk voor. Toen we nog een machinist op een maaier hadden, maaide hij wel om de spullen heen of zette ze even aan de kant. De robot doet dat niet. Dat is dus iets wat we moeten uitleggen”.

'Hier mag je hardop denken'

Robotmaaiers

Over het gebruik van robotmaaiers is Henri overigens heel positief. “Ik ben zeer verrast over de kwaliteit van het maaibeeld, de Wiper Yards bevallen heel goed”. Henri wil goed en duurzaam materiaal in zijn bedrijf: “Al onze trekkers en machines zijn uitgerust op brede gazonbanden om de bodemdruk te beperken. Inmiddels zijn twee trekkers voorzien van GPS, waardoor we de kwaliteit van de werkzaamheden kunnen verbeteren, bijvoorbeeld met de inzet van onze PE-leidingtrekker. Ik heb John Deere om de betrouwbaarheid en kwaliteit van de het merk”.   

“Ik zit nu 28 jaar in het vak en door alle ervaring voorzie je dingen en kun je mensen adviseren. Ik zal nooit zeggen ‘dat kan niet’, maar altijd ‘hoe kunnen we het wél doen’. Uitdagingen zijn er om op te pakken. Samen met mijn medewerkers. Ik vind het ook heel belangrijk om jonge mensen in het bedrijf te hebben en stagiaires. Hier mag je hardop denken. Ook ik leer nog elke dag en ik weet dat ik mijn werk nooit afkrijg”, concludeert Henri optimistisch.

PE-leidingtrekker

De coronapandemie bleek voor Ter Braak zo’n uitdaging te zijn. “We moesten naar ander werk kijken en werden creatief. Toen ontwikkelden we een machine waarmee we een PE-leiding (waterleiding), met minimale schade aan de grasmat, door een sportveld kunnen trekken. Inmiddels hebben we, in samenwerking met water-technisch bedrijf AQUACO, de beregening in een groot aantal velden aangelegd. Zo pakt iets negatiefs toch uit als iets positiefs. Wat ik wil zeggen is dat het voor een ondernemer de kunst is om op de wind te gaan varen: met tegenwind moet je voldoende kracht in de benen hebben om door te fietsen. Maar wanneer je weer wind mee hebt, moet je ook je kansen pakken.”


vergroot

vergroot

vergroot