Het T-rijbewijs

3 januari 2022

In gesprek over het T-rijbewijs met Sarto van Rijswick van Opleidingscentrum DIBO

Goed, veilig en zelfstandig trekker-rijden

 

Sinds 1 juli 2015 is het wettelijk verplicht om voor een trekker een rijbewijs te hebben. Je kunt dit rijbewijs niet bij elke rijschool halen, het is tenslotte wat minder gangbaar dan het B-rijbewijs voor de auto. Daarnaast is de T-rijinstructeur speciaal geschoold voor een trekker-rijbewijs.

 

Sarto van Rijswick en zijn vrouw hebben Opleidingscentrum DIBO in Emmen. DIBO biedt opleidingen en cursussen aan op het gebied van verkeer, transport, logistiek en veiligheid in Drenthe. Bij DIBO zijn al langer vervolgtrainingen voor de tractor en tractorcombinatie te volgen, waaronder een slipcursus. “Een cursus in het kader van veiligheid. Je leert hoe gevaren te voorkomen, te herkennen en te beheersen. Daarnaast leer je vroegtijdig de krachten en gevaren herkennen die een ongeval kunnen veroorzaken”. Ook het verplichte tractorrijbewijs, kortweg T-rijbewijs, levert een bijdrage aan de verkeersveiligheid. Sarto staat daar dan ook volledig achter.

 

Lastig karwei

“De reden van invoering is voornamelijk dat er relatief veel ongelukken met tractoren en landbouwvoertuigen gebeurden. Deze voertuigen mogen vanaf zestien jaar bestuurd worden. De jeugd kan prima tractorrijden, maar om dat tussen de rest van het verkeer te doen, is wat anders. Tractoren van drie meter breed en vijfentwintig ton zwaar zijn geen uitzondering. Om op smalle wegen - met om je heen fietsers, voetgangers en voorbijrazend verkeer - de weg veilig te overzien, dat kan voor jonge landbouwchauffeurs een lastig karwei zijn”. Sarto legt uit: “Ze komen van de fiets, waarmee ze altijd uiterst rechts moeten houden, en gaan nu met de drie meter brede tractor ruim links rijden om bijvoorbeeld een nagenoeg even hard rijdende fietser in te halen. Om dat op een veilige manier te doen, daar is dus het tractorrijbewijs voor nodig”.

 

Voorafgaand aan de tractorrijlessen moet eerst een theorie-examen worden afgelegd. De praktijkopleiding bestaat uit het rijden binnen en buiten de bebouwde kom, het uitvoeren van bijzondere verrichtingen en uit het controleren van het voertuig inclusief de bijbehorende papieren. Sarto is zelf geen trekker-rijinstructeur, maar heeft zes trekker-rijinstructeurs in dienst: “Trekker-rijinstructeurs zijn speciaal opgeleid. Ook rijlesinstructeurs van auto’s en vrachtwagens moeten een aanvullend certificaat halen als zij trekker-rijles willen geven. Onze praktijkopleiding is erop gericht om in het verkeer goed, veilig en zelfstandig te kunnen rijden. Er wordt gereden in onze eigen trekker, een JD 6130R. Daarnaast gebruiken we een tractorcombinatie van de praktijkschool, waarmee we leerlingen van de school opleiden”.

 

Overgangsregeling B-rijbewijs

Voor een B-rijbewijs geldt een overgangsregeling. Wie op 1 juli 2015 een B-rijbewijs had, mag met dat rijbewijs een tractor besturen. Bij de eerstvolgende vernieuwing van het B-rijbewijs vóór 1 juli 2025 wordt het T-rijbewijs automatisch bijgeschreven.

Ander nieuws

Augustus 2022

24 augustus 2022

AgroTechniek en GroenTechniek Holland 2022 - 14 t/m 17 september

22 augustus 2022

Wij staan op de Maisdag 2022

Juli 2022

8 juli 2022

INNOVEREN in plaats van SANEREN

5 juli 2022

Nieuw GLB 2023

4 juli 2022

Interview Anton de Jong, Managing Director Husqvarna Group

Alle nieuwsberichten