Interview Sander Uiterwijk, verhuurspecialist RentNoord

2 juli 2022

Racefietsen, mountainbiken, hardlopen, voetballen, zaalvoetbal, golf. Én hij traint de jeugd van voetbalvereniging LTC Assen. Sander is wat je noemt ‘sportminded’. “Ik hou heel erg van sport en heb daarin misschien iets te veel hobby’s. Maar het is ook een heerlijke afleiding na een werkdag.” Sander Uiterwijk is sinds een jaar verhuurspecialist RentNoord bij GroeNoord.  

“Ik dacht vroeger altijd dat ik gymleraar of voetbaltrainer zou worden,” zegt Sander, die na de mbo-opleiding CIOS Sport & bewegen, ook nog de hbo-opleiding voor lichamelijke opvoeding ging doen (ALO). “In het derde jaar stapte ik over naar sportmanagement. In lesgeven zat voor mij niet voldoende uitdaging.” Bij Century Autoverhuur Assen vond Sander een mooi studentenbaantje. “Als auto-hiker bracht ik huurauto’s heen en weer. Uiteindelijk ontwikkelde ik me van zaterdaghulp, naar verhuurmedewerker, naar leidinggevende in de verhuur.”

'Een leerproces waar je van groeit'

Stap maken

Een paar jaar geleden merkte Sander dat hij toe was aan een andere uitdaging. “Maar om dan echt die stap te maken, dat vond ik lastig. Ik rolde geruisloos in de autowereld en maakte door de jaren heen steeds stappen. Van student-hiker naar leidinggevende waarin je zelf studenten aanstuurt. Je hebt een band opgebouwd met collega’s en klanten. Maar toen kwam corona en dat was blijkbaar de schop onder m’n kont die ik nodig had.” Door de coronapandemie kwam veel stil te liggen, ook de autoverhuur zakte in. “Er werd gesneden in management- en leidinggevende functies en mijn functie bestond ineens niet meer. Ik heb goed nagedacht over welke kant ik eigenlijk op wilde. Niet meer in de autobranche. Ik zag het als een kans om mezelf opnieuw uit te vinden. Je moet jezelf tenslotte opnieuw introduceren. Een leerproces waar je van groeit als mens.”

Frisse blik

“De vacature voor verhuurspecialist RentNoord sprak me meteen aan. Een compleet andere wereld, want ik heb helemaal geen agrarische ervaring,” aldus Sander. “In het eerste gesprek vertelde Aart: ‘Ons doel met RentNoord is een stap vooruit maken. De wereld van de autoverhuur loopt voorop ten opzichte van de verhuur van mechanisatie. Die kennis is toepasbaar in onze wereld’. De vraag aan mij was helder: hoe kun jij met jouw frisse blik, daar scherp en commercieel mee omgaan? Ik stelde me van het begin af aan open voor meningen en kennis van anderen. In het begin merkte ik soms, als ik binnenstapte bij een vestiging, dat collega’s dachten ‘wat voor persoon hebben ze nou aangenomen?’. Maar als ik bij een klantvraag iets niet weet, noteer ik het en bel ik terug. Daarvoor heb ik mijn collega’s nodig. En dat is dus écht de kracht van GroeNoord: alle collega’s, welke vestiging dan ook, ik hoef maar iemand te bellen met een vraag en ik word geholpen. Ik krijg altijd antwoord waar ik wat mee kan.”

'Dat is écht de kracht van GroeNoord'

Volgens Sander is hij op het perfecte moment ingestapt. “De vraag naar verhuur ontwikkelt zich enorm. We zien onder onze klanten een transitie van bezit naar gebruik. Agrarische bedrijven moeten steeds hogere eisen stellen aan de kwaliteit en functionaliteit van hun machinepark: inzetbaarheid, productiviteit en lage kosten per draaiuur. RentNoord sluit aan op deze ontwikkeling.” Een recentere ontwikkeling waardoor de vraag naar verhuur groeit is de lange levertijd van nieuwe machines: “Daardoor zijn occasions meer in trek en stijgt de verkoopprijs. RentNoord is een oplossing naast koop. Huren kan op elk moment, vanaf één dag tot een heel seizoen; de termijn kan op de duur van de werkzaamheden worden afgesteld. Leasen kan ook, tot periodes zelfs langer dan vijf jaar. Huren is op deze manier naast kostenbesparend, gelijk een manier om een machine uit te proberen.”

Giant-vloot

RentNoord is tien jaar geleden door GroeNoord opgericht om een oplossing te bieden voor storingen, seizoenspieken en onverwachtse kosten. Het brede en professionele assortiment van RentNoord breidt dit jaar verder uit. “We gaan naar 50 trekkers, 10 á 12 gators, 10 maaimachines, Toyota-heftrucks en een wiellader van Kramer. Door de groeiende verhuurvraag naar wielladers en shovels heeft RentNoord de vloot onlangs uitgebreid met Giant.” Een mooie aanvulling op John Deere en Kramer volgens Sander. “Met Giant hebben we dan ook wat kleiner materiaal en elektrisch, de Giant G2200E, want ook die vraag is groeiende.”

“Omdat RentNoord elk jaar nieuwe machines koopt, die na een jaar verkocht kunnen worden, is de doorloop van machines heel mooi. Verkoop en verhuur moeten elkaar versterken, ook al is het soms even puzzelen.” Sander geeft een voorbeeld: “Omdat de levertijden nu zo lang zijn, is het aantrekkelijk om een RentNoord-trekker te verkopen. Aan de andere kant bieden wij klanten in bepaalde pakketten garantie op vervangend vervoer bij schade of onderhoud. Dan moeten wij ons RentNoord-machinepark wel op orde hebben. Linksom of rechtsom, je wilt tevreden klanten. Dat is de sport.”

Constante verhuur

Als verhuurspecialist RentNoord beoogd Sander groei van RentNoord én van GroeNoord: “De inzet van mijn functie draagt daar natuurlijk ook aan bij. Nu er beter zicht is op de verhuur is de bezettingsgraad van de RentNoord-trekkers een stuk hoger. Dat wil ik graag zo houden; die constante verhuur, waarbij alleen nog trekkers van de verzekerde RentNoord-vloot ingezet worden*. Betrouwbaarheid en snel kunnen schakelen vindt hij belangrijk in zijn werk: “Ik krijg ook teruggekoppeld dat het meedenken met de klant én de collega’s wordt gewaardeerd." Sander lacht: "Dus van ‘wat voor persoon hebben we nou weer aangenomen?’ een jaar geleden, naar zo’n fijne samenwerking! Ja, ik ben hier absoluut op mijn plek bij RentNoord.”

*Vorig jaar is de kentekenplicht ingevoerd op trekkers en landbouwvoertuigen. Daardoor mogen klanten alleen nog voertuigen meekrijgen van RentNoord, omdat die verzekerd zijn.

Ander nieuws

November 2022

16 november 2022

Landbouwbeurs Leeuwarden - 7, 8 en 9 december

11 november 2022

Huisshow GroeNoord Goor - 1, 2 en 3 december 2022

Oktober 2022

27 oktober 2022

GroeNoord en Hogervorst gaan samenwerken op het gebied van Mazzotti

26 oktober 2022

Wij zijn aanwezig bij de Promotiedagen 2022

Augustus 2022

24 augustus 2022

AgroTechniek en GroenTechniek Holland 2022 - 14 t/m 17 september

Alle nieuwsberichten