John Deere viert 75 jaar zelfrijdende maaidorsers

15 juni 2022

De ontwikkeling van de zelfrijdende maaidorser heeft de landbouw fundamenteel veranderd. Vandaag de dag oogsten maaidorsers van John Deere meer dan de helft van al het graan in de wereld. Het succesverhaal van de maaidorsers, van model 55 tot en met de X-serie, is er één van technische innovatie.

In 1947, lanceerde John Deere het Model 55, de eerste zelfrijdende maaidorser, die wordt beschouwd als de voorloper van de hedendaagse maaidorsers. Dit was het antwoord van de onderneming op de voortschrijdende mechanisatie van de landbouw. In de daaropvolgende jaren richtte John Deere zich voornamelijk op zelf nivellerende machines, zoals de 55H-combinaties voor hellingen, die zelfs op veeleisend terrein de beste dorsresultaten konden behalen. Na verloop van tijd zijn maaidorsers geëvolueerd, zodat boeren sneller en efficiënter konden oogsten.

Met de eeuwwisseling kwamen besturingssystemen steeds meer in beeld, waar John Deere vanaf het begin mee aan de slag ging. Al in 1999 maakte de onderneming met het Greenstar 1-display parallelle geleiding van de machine mogelijk. Slechts drie jaar later werden AutoTracTM en de eerste generatie StarFireTM-ontvanger geïntroduceerd. Dit was het eerste systeem waarmee bestuurders van maaidorsers handsfree geleiding kregen. Samen met de introductie van het Modular Telematics Gateway (MTG)-modem, eveneens in 2002, maakte John Deere nauwkeuriger oogsten voor landbouwers en loonwerkers mogelijk.

De huidige modellen uit de T-, S- en X-serie zijn het resultaat van deze snelle ontwikkeling en maken het voor landbouwers en loonwerkers mogelijk omrealtime gegevens over machineprestaties en -positionering te gebruiken voor monitoren op afstand en oogstanalyse.

Ander nieuws

Juli 2022

2 juli 2022

Versterken van de voedselketen

1 juli 2022

Nieuwbouw GroeNoord Raalte

Juni 2022

30 juni 2022

T3rraCutta: egaliseren nieuwe stijl

29 juni 2022

Interview Anton de Jong, Managing Director Husqvarna Group

28 juni 2022

Interview Sander Uiterwijk, verhuurspecialist RentNoord

Alle nieuwsberichten