Loon- en Grondverzetbedrijf Mechielsen

11 november 2020

In Oldehove, in het Groningse Humsterland, rust familiebedrijf Mechielsen op meerdere pijlers: agrarische loonwerk, grondverzet, transport, machineverhuur, op- en overslag en een autobedrijf. Bij de oprichting in 1963 door opa Mechielsen, vormde het agrarische loonwerk de basis van het bedrijf. Inmiddels runnen Leo Mechielsen en Linda Landman één van de meest toonaangevende bedrijven in de regio.

‘Altijd een stipje op de horizon, daar moeten we naartoe’

Linda, die al meer dan 20 jaar in het bedrijf werkt, is dit jaar benoemd tot directielid. Leo en Linda vormen nu gezamenlijk de directie van Mechielsen. “We hebben zo’n 90 man in dienst, buiten de tijdelijke zomerkrachten om gerekend.” Sinds het bedrijf zich in 1975 in Oldehove vestigde was er ruimte om te groeien. En dat deed Mechielsen. Begin dit jaar is er een nieuw pand in gebruik genomen. “De uitbreiding was hard nodig, maar het heeft nog twee jaar geduurd voordat het klaar was”, vertelt Leo. “Het oude spul is tegen de vlakte gegooid, zodat alles in één keer goed kon worden neergezet”.

‘We hebben alles in één keer goed neergezet’

Lockdown

Mechielsen is een belangrijk bedrijf voor Oldehove en de wijde omgeving van het dorp. De opening van het nieuwe pand is in januari - nog voor corona zijn intrede deed in Nederland - dan ook feestelijk gevierd met het personeel, alle klanten, relaties en omwonenden. “Toch gaat het nu heel anders dan we ons hadden voorgesteld toen we in januari ons Open Huis gaven”, blikt Linda terug. “Veel boeren hadden tijdens de lockdown de gelegenheid om zelf werkzaamheden op te pakken. Samen met de jeugd die toch thuis zat van school. Bovendien was het weer lange tijd goed en maakte het niet veel uit dat ze wat langer over het werk deden. Dus werd de trekker of machine, die nu zelf bemand kon worden, ingezet om zelf het land op te gaan.” Onverwachtse werkafname voor Mechielsen.

Hoewel een vooruitblik ook nog in een onzeker daglicht staat, verwacht Linda dat het dit jaar nog stabiel blijft, mede door de vaste werkzaamheden in het najaar. “De sloten moeten schoon en er is nog voldoende grondverzetwerk. Wat betreft de oogstwerkzaamheden, we hebben de maïs gehad en zitten nu natuurlijk in de suikerbieten”. De ‘suikerbietencampagne’ is namelijk van start gegaan. Een tijd die gepaard gaat met de kenmerkende geur van de suikerbietenfabriek. Van oudsher waren mensen in Groningen blij met die lucht: dat betekende namelijk ‘werk’.

Suikerbieten

“Tijdens de campagne draaien op de fabriek in Hoogkerk continu twee 35-tons shovels voor de opslag van de suikerbieten en het vullen van de bunker. In het weekend kuilen we met drie tractoren 3500 ton perspulp in bij de vergister. Verder lossen we nog drie schepen met bieten per week”, aldus Leo. De campagne is een periode waarin met man en macht gewerkt wordt om de bieten van het land te halen en ze bij de suikerfabriek in Hoogkerk te krijgen. Vrachtwagens rijden dag en nacht af en aan. Zo’n 7,4 miljoen ton bieten worden in een periode van drie tot vier maanden verwerkt tot suiker. Voor de rest van het jaar ligt de fabriek stil.

Het agrarische loonwerk is nog steeds een belangrijk onderdeel binnen Mechielsen, zowel voor de veehouderij als de akkerbouw. Dat vraagt om een groot machinepark. Leo: ”We hebben trekkers van Claas en John Deere. In de eerste plaats vanwege de kwaliteit van de machines en in de tweede plaats door de samenwerking met de dealers. De samenwerking met GroeNoord is gestart toen de jongens van Spriensma begonnen in de mechanisatie, meer dan 20 jaar geleden. Die korte lijntjes, dichtbij, dat bevalt ons heel erg goed en dat is in al die jaren niet veranderd”.

‘We proberen meestal in de kopgroep te zitten’

Kopgroep

“Wij zijn als bedrijf altijd in ontwikkeling: hoe ziet de wereld er voor Mechielsen over drie tot vijf jaar uit? Stilstand is achteruitgang”. Vooruitgang is een belangrijk item voor het bedrijf legt Leo uit: “Dat stipje op de horizon waarvan we vinden dat we er naartoe moeten. De wensen van onze klanten en relaties staan daarin voor ons centraal, we willen proactief zijn. Daarom willen we binnen de loonwerksector graag een voortrekkersrol vervullen op het gebied van vernieuwing. Dat doen we door op de hoogte te blijven van innovaties en daar zelf ook daadwerkelijk aan mee te werken. Zo zorgen we ervoor dat we bij nieuwe ontwikkelingen meestal in de kopgroep zitten. De ene keer zijn we koplopers, de andere keer zitten we wel in de kopgroep, maar volgen we in de luwte”.

Mechielsen en GroeNoord vinden elkaar in de investering in vooruitgang. “Zo krijgt robotisering bij ons vorm door de toepassing van FarmSight en daarmee zijn we een hele slag verder. De NIR-sensoren, JDLink, de FarmSight-cursussen, het koppelen en delen van gegevens van de machine; daar zijn we heel tevreden over. We hebben vier nieuwe tractoren aangeschaft en bij allemaal zijn direct de huislijnen erin ingezet en de gegevens gekoppeld. Hiermee worden we een heel stuk ontzorgd. Bij GroeNoord hebben ze de juiste mensen op de juiste plaats. Bovendien is altijd alles bespreekbaar en dat is belangrijk. Je moet het ten slotte met elkaar doen”, besluit Leo.  

Vooruitgang

Vooruitgang betekent voor Mechielsen ook investeren in duurzaamheid. “De duurzame ondernemer is de ondernemer van de toekomst. Bij alle bedrijfsbeslissingen die we nemen streven we een hoger bedrijfsrendement na en we benutten tegelijkertijd de kansen voor een beter milieu, en meer welzijn voor medewerkers en maatschappij. Een voorbeeld? Er liggen 1400 zonnepanelen op onze nieuwbouw. Dat vinden wij belangrijk”. Een andere vraag in het kader van duurzaamheid is natuurlijk of er sprake is van een vierde generatie-Mechielsen met oog op de opvolging van het familiebedrijf. Dat zit wel goed volgens Leo: “Cristiaan, de zoon van mijn broer is al werkzaam in het bedrijf en mijn beide zoons, Niek en Thijs, willen hier na hun studie ook graag aan de slag. Daar draaien wij voor, voor het nageslacht. Zo hebben wij er alle dagen plezier in.”

Ander nieuws

Augustus 2022

24 augustus 2022

AgroTechniek en GroenTechniek Holland 2022 - 14 t/m 17 september

22 augustus 2022

Wij staan op de Maisdag 2022

Juli 2022

8 juli 2022

INNOVEREN in plaats van SANEREN

5 juli 2022

Nieuw GLB 2023

4 juli 2022

Interview Anton de Jong, Managing Director Husqvarna Group

Alle nieuwsberichten