Nieuw: AVR Spirit 7200

31 augustus 2021

De nieuwe Spirit 7200 vult de AVR Spiritfamilie aan met een getrokken, tweerijige verstekaardappelrooier. In essentie is het een fikse doorontwikkeling van de Spirit 6200.

Nu chemische loofdoding meer en meer verboden wordt, en mechanisch loofklappen aan de orde is, was één van de uitdagingen hoe om te gaan met deze omstandigheden op een loofmatmachine. De Spirit 7200 speelt hierop in door de integratie van een extra loofscheidingssysteem in de vorm van een loofrol net voor de langsegelband. Ook zorgt een terugvoerband onder de loofmat ervoor dat aardappelen die pas laat 'vallen', in de machine blijven en dat het eventuele loof dat nog door de loofmat valt, wordt afgevoerd.

Verdere features zitten in de grote bandenmaten, mogelijkheid tot dubbellucht, egelbandunit, bunker en aansturing van de machine (Isobus).

Reinigingsmodules

Na opname door de rooibek gebeurt de eerste zeving op de graafmat (breedte 1650mm). Hierin zitten hydraulisch aangedreven excenterschudders. Daarna is

AVR

 er een combinatie van loofmat en zeefmat. Doordat deze dicht op elkaar lopen is de valhoogte van graafmat naar zeefmat minimaal gehouden. Bij de overgang van de zeefmat naar de egelband zorgt een loofrol voor extra loofscheiding. De loofrol is makkelijk te verstellen in intensiteit door ze meer of minder onder de zeefmat te plaatsen. Een aardappelvriendelijke overgang is verzekerd doordat de loofrol gevolgd wordt door een zachte egelband.

Op de langsegelband worden de aardappelen afgeleid door een driedubbele afstrijkrolunit naar de dwarsegelband. Indien gewenst kan deze meer of minder onder hoek geplaatst worden. Een hoogteverstelling vanop de leestafel biedt de mogelijkheid om vlot de reinigingscapaciteit bij te stellen.

Voor de dwarsegelband zijn verschillende modules beschikbaar:

  • De eenvoudigste variant is een verkorte egelband met dubbele afstrijkrol. De leestafel met plaats voor zes personen heeft geen kluitenbandje. Deze machine blijft ook binnen de 3 m volledige breedte.
  • Indien steen- en kluitenscheiding gewenst is, is er een 3- of 4-rijige rotorkam beschikbaar op de dwarsegelband. Aardappelen worden netjes verdeeld over de leestafel voor een laatste inspectie, stenen en kluiten komen op het kluitenbandje terecht waar ook nog een laatste inspectie mogelijk is. De stenen en kluiten worden dan ofwel naar de grond afgevoerd, ofwel naar een steenbunker of er is een terugvoerbandje beschikbaar.

Daarna komen de aardappelen terecht in een grote 7 tons-bunker. De hydraulische knik in de leestafel met automaat zorgt voor een minimale valhoogte in de bunker.

Wat is er nog nieuw aan de Spirit 7200?

AVR Connect

De 7200 is de eerste tweerijige rooier die kan worden uitgerust met de optie AVR Connect. Daarmee kan de gebruiker zijn machinedata online raadplegen.

John Deere op het land

Dissel

Op de dissel is een frame voorzien dat netjes alle hydraulica en elektrische kabels naar de trekker wegwerkt. 

Rooibek

Standaard worden de Spirit 7200’s uitgerust met een snelwisselbek. Dit wil zeggen dat de gebruiker, mits een paar minuutjes werk, de rooibek kan wisselen om een andere teelt te oogsten (bv uienborstel).

Zowel mechanische als optioneel hydraulische diepte-instelling is mogelijk.

Loofmat/ zeefmat

Tweemaal drie rijen loofafstrijkers zorgen ervoor dat de aardappelen netjes in de machine blijven. Hierbij werd aandacht besteed om voldoende afstand tussen de rijen afstrijkers te houden en een efficiënt en robuust mechanisme om bij ophopingen het frame op te kunnen klappen.

De loof- en zeefmatten lopen dicht langs elkaar zodat de valhoogte van graafmat naar zeefmat tot een minimum beperkt is, uniek in de markt.

Achteraan de machine, onder de loofmat, bevindt zich een transportbandje dat loof wat laat valt kan afvoeren, en dat aardappelen die laat vallen terug in de machine laat rollen.

Leestafel

De leestafel biedt comfortabel plaats aan zes personen. Voor goede ergonomie wordt die zo goed als vlak gehouden.

Alle functies i.v.m. reiniging achterop de machine kunnen d.m.v. een overzichtelijk keypad of mechanische hendels makkelijk bediend worden.

Bunker

De vaste bunker is 9,6 m³ groot, met een breedte van 2,00 meter, en kan ongeveer 7 ton opslaan (cfr de verwijzing naar 7200). Optioneel is een valbreker ook mogelijk, die hydraulisch opklapbaar is en bovenop de machine getransporteerd wordt.

Banden

De Spirit 7200 loopt licht dankzij de keuze voor hoge wielen (30.5 velg). Verschillende maten zijn mogelijk (soms afhankelijk van uitvoering):

  • 650/65 R 30,5
  • 850/50 R 30,5
  •  

Ook dubbellucht cultuurwielen 380/80 R 38 zijn beschikbaar, dit voornamelijk i.v.m. doorsteken.

Bediening

De aansturing van de machine gebeurt door een Isobus-systeem. Dat kan indien gewenst een scherm in de trekker uitsparen.

AVR biedt ook twee types displays aan: Mueller touch 800 en Mueller smart 570. Tal van automatische functies zoals instelbare positie rotorkam, automatische niveaucorrectie, automatische tegendrukcontrole op rooibek, automatische regeling knik leestafel, automatisch doorschuiven bunkervloer, helling van de egelbanden en automatische rijenvolging...

In de praktijk

De eerste twee prototypes zijn vorig jaar het veld in gegaan en kregen positieve feedback van de gebruikers. Dit seizoen starten zo’n tien nieuwe rooiers in het veld. Indien Interpom plaatsvindt op 28-29-30 november, zal dit de eerste beurs zijn waarop de machine te zien zal zijn.

AVR rooier  AVR aardappelen AVR rooier

Ander nieuws

December 2023

1 december 2023

VIDEOTOUR - Bij Jansen Heeten loon- en grondverzet in Heeten

November 2023

16 november 2023

John Deere presenteert nieuwe zelfrijdende spuitmachine, de 300M

10 november 2023

VIDEOTOUR - Bij Schepel Agro in Hellum

9 november 2023

Agritechnica 2023 - Waar staan onze merken?

Oktober 2023

14 oktober 2023

ZOMERTOUR - Bij Sterkenburgh in Schraard

Alle nieuwsberichten