Nils Nauta, monteur GroeNoord Hallum, volgt de John Deere-opleiding

12 juni 2021

‘Dat papiertje, daar heeft iedereen straks profijt van’

Een nuchtere Fries, een uitbundige Hollander, een ongedwongen Drent; het zijn afwisselende types bij elkaar. Maar ze zijn aardig aan elkaar gewaagd: “Omdat iedereen hetzelfde doet en dezelfde interesse heeft”, vertelt Nils Nauta (19), monteur bij GroeNoord Hallum. Nils volgt de John Deere-opleiding aan het Aeres Tech in Ede. Een opleiding tot vakspecialist. Hij zit met acht man in de klas, die allemaal uit verschillende delen van het land komen.

“Toen ik de MBO-opleiding Allround monteur mobiele werktuigen niveau 3 afrondde was ik 18 jaar. Ik vond het nog niet nodig om van school af te gaan en wilde wel doorleren. Bij GroeNoord zit ik goed op mijn plek en ik sleutel hier in principe alleen aan John Deere. Het leek me daarom goed om de John Deere-opleiding te gaan doen. Dan kom je met iets thuis wat je echt goed kunt gebruiken”. De opleiding aan de Aeres Tech BBL bedrijfsschool is opgezet in nauw partnerschap met John Deere en de internationale landbouwmechanisatiemarkt. Hierdoor is er directe aansluiting met de dagelijkse praktijk: de steeds specialistischere vraag van de klant en het daarop inspelende aanbod in de landbouwmechanisatie, oftewel de nieuwste machines en producten van John Deere. “De opleiding bestaat voor 80% uit praktische opdrachten in combinatie met 20% theorie”, legt Nils uit. Die theorie vloeit voort uit praktijkcasussen van de werkvloer. Dat betekent voor de studenten dat hun notitieblok en laptop naast het motorblok liggen.

 

‘Met notitieblok en laptop naast het motorblok’

John Deere-opleiding

John Deere in werkplaats

“De machines ontwikkelen zich snel door. Vooral de laatste vijftien á twintig jaar zijn de innovaties heel snel gegaan op het gebied van precisielandbouw, CO2-uitstoot, techniek op de trekkers. John Deere is een heel vooruitstrevend merk en wil graag vooroplopen. En dat lukt ze ook goed. Zaken als trekkers uitlezen op afstand, dat heeft niemand anders zo goed voor elkaar als John Deere. Het scheelt de klant veel geld en de monteur veel tijd”. Nils denkt daarom ook dat het belangrijk is om als jonge monteur bij de nieuwste trekkers te worden opgeleid: “Dan blijf je bij. Als je voor jezelf een toekomst ziet in John Deere, dan zou ik zeker aanraden om de opleiding te doen. Het moet ook kunnen, dat realiseer ik me, niet iedereen kan zo vaak van huis zijn. Het is twee uren rijden en dan ben je één keer in de zes weken vijf aaneengesloten dagen van huis”. De opleiding duurt twee jaar en elk studiejaar bestaat uit acht blokken. “De opleiding is wel zo ingericht dat ik in de drukke tijden hier ben, met het rooi- en pootseizoen”.

Verhuizing

Nils woont bij zijn ouders in Berlikum waar hij geboren en getogen is. “Mijn vader is loonwerker en werkt ook af en toe in de werkplaats. Als kind ging ik wel eens met hem mee. Tijdens mijn middelbareschooltijd werkte ik in de weekenden bij een akkerbouwbedrijf en sleutelde ik al wat aan trekkers. Dat beviel me goed, daarom ben ik de monteursopleiding gaan doen. Ik kon toen bij GroeNoord Berlikum aan de slag, dus mooi op mijn fietsje naar het werk”. Vorig jaar is de GroeNoord-vestiging tijdens de bouwvak verhuisd naar Hallum. “Ik vond het leuk om daaraan mee te werken. Het was best een hele stap voor het bedrijf, je gaat van een kleine ‘loads’ naar echt een heel mooi pand. Het is hartstikke netjes, alles is nieuw; erg mooi om te werken. Volgens mij is GroeNoord Hallum het meest luxe pand dat GroeNoord nu heeft staan”, zegt de jonge monteur niet zonder trots.

‘Dezelfde docent, maar een andere les’

Monteurs GroeNoord  Werkplaats Pand GroeNoord

Hechte club

Ook over het team in Hallum is Nils goed te spreken: “We zijn een hele hechte club en hebben het met z’n achten super voor elkaar. Hein Staverman, chef werkplaats, heeft ook de John Deere-opleiding gedaan. Dezelfde docent is er nog en blijkbaar geeft hij nog steeds op dezelfde manier les”, lacht Nils. “Maar,” voegt hij eraan toe, “de inhoud is wel anders, want de techniek is heel erg vooruitgegaan. We sleutelen onder de motorkap, we leren over hydrauliek, sensoren, actuatoren en aandrijftechniek, en ook hoe je elektronische-, hydraulische- en softwareproblemen oplost. Wat ik nu op school leer, daar kan ik mijn collega’s hier en daar mee helpen. Het is niet de bedoeling dat ik dat papiertje straks alleen voor mezelf heb, daar heeft iedereen profijt van”.

Precisielandbouw

Nog een jaar en dan heeft Nils zijn diploma Technisch Specialist John Deere. Hij is niet van plan om daarna weer verder te studeren. “Ik denk dat als je jezelf in John Deere specialiseert, dat je dan al een heel breed vlak te pakken hebt. Met de trainingen en cursussen die GroeNoord intern geeft, blijf je heel goed bij. Het lijkt mij heel interessant om meer te gaan doen met precisielandbouw”. Volgens Nils is precisielandbouw de toekomst: “En GroeNoord is daar goed mee bezig. Met FarmSight liggen we een heel eind voorop in de ondersteuning en service van gps. De klant is er erg blij mee en om succesvol te blijven is specialistische kennis heel belangrijk.”

Ander nieuws

Maart 2024

19 maart 2024

John Deere introduceert nieuwe 5M-tractor

11 maart 2024

John Deere in 2023 best verkopende trekkermerk in Nederland

5 maart 2024

22 en 23 maart vieren wij de uitbreiding van GroeNoord Oldehove

Februari 2024

29 februari 2024

9RX-tractor naar een nieuwe dimensie met drie compleet nieuwe modellen

29 februari 2024

John Deere introduceert de nieuwe S7-maaidorsers

Alle nieuwsberichten