Personeel gezocht (m/v)

20 mei 2018

Uit onderzoeksrapporten van het UWV komt naar voren dat steeds meer jongeren studeren in technische richtingen. Maar het lijkt de komende jaren nog niet genoeg om te beantwoorden aan de behoefte: in de industrie en metaal is veel vraag naar verspaners, monteurs, lassers en operators. Het goede nieuws dat de instroom van technische studenten stijgt, geldt echter vooral voor de hogeropgeleiden en niet voor de mbo’s en lager. “En juist aan zulke vakmensen blijft de behoefte de komende jaren onverminderd groot”, verwacht Anita Dalmolen, P&O Manager bij GroeNoord: “De arbeidsmarkt voor goede monteurs is krap.” 

 

De grootste ontwikkelingen in de mechanisatie zijn in de vorige eeuw de revue wel gepasseerd. De eerste trekker waarmee John Deere honderd jaar geleden op de markt kwam was de All-Wheel-Drive. Een 12 pk-tractor met twee versnellingen. Nu produceert het bedrijf ‘intelligente’ trekkers met meer pk’s en automatisch sturen. In het boerenbedrijf waren dat enorme stappen. De ontwikkelingen richten zich nu meer op de details en het verbeteren van bestaande systemen. 

 

Persoonlijke ontwikkeling

“Dat door de ontwikkeling van de steeds modernere machines ook het onderhoud en de reparaties veranderen is logisch”, zegt Anita. “Daarom investeert GroeNoord continu in de ontwikkeling van haar medewerkers.” GroeNoord heeft een eigen trainingscentrum en biedt vakinhoudelijke opleidingen en interne ondersteuning. Anita legt uit dat ook de groei van GroeNoord, die sinds het samengaan met Greve vorig jaar is uitgebreid naar 14 vestigingen, bijdraagt aan meer mogelijkheden voor het personeel om zich te specialiseren. “Onze mensen zijn onze kracht; functioneringsgesprekken, opleidingsplannen en persoonlijke ontwikkeling zien wij als net zo vanzelfsprekend als een onderhoudsbeurt aan een trekker. Persoonlijke aandacht en tijd vanuit het managementteam zijn bij GroeNoord dagelijkse gang van zaken.”

 

GroeNoord investeert niet alleen in haar eigen mensen - dat zijn er inmiddels bijna 200 verdeeld over vier provincies - maar ook in nieuwe medewerkers. “We zijn altijd op zoek naar vakmensen”, beaamt Anita. “Goede monteurs zijn moeilijk te vinden, helemaal in de mechanisatie. Voor de sector Tuin & Park bijvoorbeeld is geen specifieke opleiding, dus vragen we naar ‘affiniteit’ met 2-takt en 4-takt motoren.” Anita legt uit: “De jongens die vroeger buiten aan hun brommers sleutelden, zitten tegenwoordig liever te gamen. Een mooie uitkomst is dat wij ons eigen trainingscentrum hebben, waar ze, naast het praktijkwerk, kunnen leren.” 

 

Leerlingen

Een andere, minstens zo belangrijke manier voor GroeNoord om nieuwe mensen binnen te halen is: investeren in studenten. “Door op alle vestigingen constant één leerling-monteur te hebben en daarnaast stageplekken aan te bieden, creëren we de medewerkers van de toekomst. Studenten van onder andere het Friesland College, Aeres Tech in Ede en Aventus in Apeldoorn, we koesteren ze en zorgen dat ze een leuke, leerzame periode hebben bij GroeNoord. Een goeie begeleiding is daarbij essentieel. 

 

Thuis

Als je Anita vraagt waarom ze GroeNoord als werkgever aanbeveelt, steekt ze direct enthousiast van wal: “Het technische vak is sowieso heel leuk en divers. Om dat werk te kunnen doen bij een professionele, ambitieuze én groeiende organisatie biedt je veel voordelen en mogelijkheden: er is altijd werkvoorraad, er is flexibiliteit in werk én er zijn genoeg ontwikkelmogelijkheden om je te specialiseren. Dit resulteert in de extra’s die GroeNoord als dealer biedt aan haar klanten: de kwaliteit van de service en het niveau van de kennis is onderscheidend. Daarnaast is GroeNoord een platte organisatie met korte lijnen en weinig ruis. We kunnen elkaar makkelijk aanspreken. Ja, je voelt je snel thuis bij GroeNoord en gaat ook niet snel meer weg”, besluit Anita. 

Ander nieuws

December 2023

1 december 2023

VIDEOTOUR - Bij Jansen Heeten loon- en grondverzet in Heeten

November 2023

16 november 2023

John Deere presenteert nieuwe zelfrijdende spuitmachine, de 300M

10 november 2023

VIDEOTOUR - Bij Schepel Agro in Hellum

9 november 2023

Agritechnica 2023 - Waar staan onze merken?

Oktober 2023

14 oktober 2023

ZOMERTOUR - Bij Sterkenburgh in Schraard

Alle nieuwsberichten