Snel opschalen bij piekmomenten in groensector

14 augustus 2017

Een prettige zakelijke relatie is voor Rob van der Werf net als een goede vriendschap: “Je hoeft niet elke dag te bellen om te weten dat het goed zit. Soms heb je maanden geen contact, maar als er iets is, dan staat er iemand voor je klaar.” De manier waarop GroeNoord zijn bedrijf al jarenlang ontzorgt, is voor de ondernemer uit Bedum een basis waarop hij kan terugvallen. “Professioneel én persoonlijk.”

 

Groenvoorziening van der Werf Het Groninger familiebedrijf Groenvoorziening A.J. van der Werf bestaat al meer dan driekwart eeuw en is onder aansturing van Rob en zijn zwager Jan flink gegroeid en gemoderniseerd. “Als ondernemer kijk ik dan ook met belangstelling en respect naar de ontwikkelingen bij GroeNoord”, vertelt Rob. “Natuurlijk brengt groei andere vraagstukken met zich mee, maar het gaat om de mogelijkheden die je klanten kunt bieden. En hoe ze dat bij GroeNoord doen, daar neem ik mijn petje voor af. Zij waren er een jaar of acht geleden toen wij echt uit ons jasje groeiden en doordat zij zelf ook zo bewust doorontwikkelen, blijft de service op een hoog niveau.”

 

Flexibele schil

De groenvoorziening is een sector met sterke seizoensgebonden pieken. Daarom werkt het familiebedrijf Van der Werf – samen met De Roo Drenthe in Stadskanaal – met een harde kern en een flexibele schil van zowel mensen als machines. “We halen soms opdrachten binnen waarbij we in korte tijd flink moeten opschalen. Dat kan mede dankzij de totaaloplossing die GroeNoord ons biedt: als we tijdelijk extra materieel nodig hebben – van maaimachines tot versnipperaars en tractors – dan kunnen we die tegen een vaste uurprijs huren. Met die wetenschap kunnen we haalbare voorstellen doen bij aanbestedingen.”

 

Gespecialiseerd materieel

Het past bij deze tijd om enerzijds zelf te investeren in machines en anderzijds flexibel gebruik te maken van een goed onderhouden en modern machinepark. “Het zou zonde zijn als bepaalde machines in de loods blijven staan buiten de piekperioden”, stelt de Bedumer ondernemer nuchter. Hij was al jong gefascineerd door alles wat mechanisch voortbeweegt. “Toen mijn vader zijn eerste trekker met maaikorf kocht, nou, dat was me wat. Tegenwoordig kijken we nergens meer van op: we werken met robotmachines, trekkers met gieken die onder hogedruk rietvegetaties maaien, amfibievoertuigen en allerlei ander speciaal materieel voor moeilijke hoeken en omstandigheden.”

 

Verhoogde oliedruk

De opkomst van moderne machines is de grootste omslag die Rob heeft meegemaakt in de groenvoorziening. “Het werk is tegenwoordig veel minder arbeidsintensief. Verhoogde oliedruk in plaats van bloeddruk, zeggen wij wel gekscherend. Bij kleinere hoveniersklussen is handwerk nog steeds belangrijk, maar bij grootschalige groenwerkzaamheden spelen machines de hoofdrol. Daarmee werken vraagt overigens óók vakmanschap. Net als het zorgvuldig omgaan met flora en fauna binnen de kaders van de natuurwet. Op dat vlak kan moderne technologie nog wel wat toevoegen. Als camera’s beschermde soorten tijdig signaleren, kunnen we nog beter voorkomen dat ze per ongeluk gemaaid worden.”

 

Cirkelmaaier op het gras

Sensoren voor efficiency

De mate waarin technologische snufjes nog verschil gaan maken, speelt volgens Rob in de groenvoorziening minder dan in de landbouw. “Al valt er in de details altijd te verbeteren. Naast het beter beschermen van de ecologie verwacht ik in de toekomst ook efficiencyslagen te maken op basis van sensoren. Onze maaibestekken gaan bijvoorbeeld uit van een bepaalde groeihoogte en dan kunnen sensoren ons goed helpen om de planningen en routes zo accuraat mogelijk te maken. Wat de machines zelf betreft hebben we binnen de groensector de grootste innovatiesprongen wel achter de rug, vermoed ik. Hooguit worden ze robuuster of juist verfijnder en wellicht duurzamer. Daar is GroeNoord beter in thuis dan ik.”

 

Zuinig op groen

Groenvoorziening A.J. van der Werf BV beschikt voor elke opdracht en omstandigheid over de juiste machines, mede dankzij het samenspel met GroeNoord. “Die armslag is voor ons belangrijk en maakt het bovendien mogelijk om te blijven investeren in eigen voertuigen en machines, zoals moderne maaizuigcombinaties. En klein of groot, alles telt bij ons volwaardig mee, net als in het groenwerk zelf. Wij hebben oog voor elk gazon, elke boom en elk rozenperk, dat vinden ook opdrachtgevers van grootschalige klussen in de openbare ruimte fijn. Nederland is klein en we zien steeds meer de waarde van groen in onze omgeving. Voor mij als rasechte plattelander is dat vanzelfsprekend. Elke keer als ik het veld in ga besef ik: hier moeten we zuinig op zijn.”

 

 

Ander nieuws

September 2023

28 september 2023

De GroeNoord Jubileum Veiling is geopend

7 september 2023

ZOMERTOUR - Bij Loonbedrijf Ten Voorde in Terwolde

Augustus 2023

15 augustus 2023

ZOMERTOUR - Bij Bouma in Workum

Juli 2023

18 juli 2023

ZOMERTOUR - Bij Voorwinden in Usquert

6 juli 2023

ZOMERTOUR - Bij Agrar Services Termaat Terpac in Putten

Alle nieuwsberichten