Stabiele factor op elk terrein in Noordwest-Friesland

21 juni 2019

Loon- en grondverzetbedrijf Westra, Franeker

 

Broers WestraWestra in Franeker is een loon- en grondverzetbedrijf. ‘Breed in dienstverlening, inzetbaar op elk terrein’, luidt de slogan op hun website. “We zijn een dienstverlenend bedrijf en proberen voor elke uitdaging een oplossing te vinden. Er wordt ons ook eigenlijk nooit een standaardverhaal gevraagd, maar dat is geen probleem, wij regelen het”.

 

Feite Westra (30) en zijn tweelingbroer Pieter vormen samen met hun ouders Mathijs en Corrie sinds een aantal jaar de directie van het familiebedrijf in de regio Noordwest-Friesland. De laatste twintig jaar is het uitgegroeid tot een bedrijf waar vijftig mensen werken. “We groeien gestaag door, snel groeien is ook niet onze ambitie”, legt Feite uit. “Onze visie is om niet alles te willen, maar wat we doen om dat goed te doen”. Westra werkt vanuit vier vestigingen: Franeker (waar ook het hoofdkantoor zich bevindt) Arum, Oosterbierum en Harlingen.

 

“We richten ons op de volledige agrarische sector; de veehouderij en de akkerbouw. Van aardappels tot bieten, van gras tot maïs, het hele pakket van A tot Z. In ons machinepark staan 20 tractoren. Daarnaast doen we veel grondverzetwerk. We hebben 20 kranen en 6 shovels en alles wat je eraan kunt hangen. Onze klanten zijn grote aannemers, provincies, waterschappen. En we nemen werk aan waarmee we onze klanten kunnen ontzorgen, iets wat steeds meer gevraagd wordt door de markt. Daarnaast voeren we steeds meer transportwerk uit met de tractoren. Met 9 gronddumpers kunnen we heel wat transportwerk aan”. Zo wordt Westra als totaaldienstverlener uitgevraagd.

 

Gewasbescherming

De behoefte aan ontzorgen is iets waar ook onder boeren een groeiende behoefte aan is als het gaat om gewasbescherming, bemerkt Westra. “Vanuit Arum doen we aan gewasbescherming en teeltbegeleiding. Gewasbescherming is voor boeren steeds lastiger om zelf te regelen en ze vragen zich vaker af ‘wil ik dit zelf nog wel doen of besteed ik het liever uit?’.

 

In Harlingen is dochterbedrijf Westra Groenrecycling BV gevestigd. Hier worden groen- en grondstromen tot eindproduct verwerkt. “Het groenafval verwerken we tot Keurcompost en dat verkopen we weer aan onze klanten in de akkerbouw”. Keurcompost op landbouwgrond houdt het organische-stofgehalte op peil. De verhoging van het organische-stofgehalte in de bodem komt steeds meer in de belangstelling vanwege de mogelijkheid om hiermee CO2 vast te leggen. Daarnaast verbetert organische stof op kleigrond de bewerkbaarheid. “Met name voor akkerbouwers is het best lastig om het organische-stofgehalte in stand te houden en deze regio bestaat vooral uit kleigronden. Wij kunnen onze compost dus goed kwijt en strooien het ook nog zelf uit”.

 

Zelf nadenken over de gevolgen van hun werkzaamheden voor het milieu, onderwerpen als het reduceren van hun eigen CO2-uitstoot, is voor Westra vanzelfsprekend. “We zijn altijd met de toekomst en met duurzaamheid bezig. Zonnepanelen, een windmolen, we proberen onze CO2-uitstoot te compenseren. Dat is heus nog niet zo makkelijk, maar we doen er wel ons best voor. Om de uitstoot laag te houden is het ook belangrijk om je machinepark jong en modern te houden”.

 

6215RBandenspanning

“Duurzaamheid betekent ook dat we goed op de bodem moeten passen. Daarom hebben we onder de zeven nieuwe tractoren die we bij GroeNoord hebben gekocht Vredestein Traxion Optimall banden laten zetten. Banden die met een hele lage bandenspanning kunnen rijden, wat ten goede komt van de bodem, het brandstofverbruik en de productiviteit”. Zeven oudere trekkers werden ingeruild voor zeven identieke John Deere 6215R trekkers. “Voor ons is het belangrijk dat we machines hebben die multifunctioneel inzetbaar zijn en die we gemakkelijk kunnen uitruilen in verschillende toepassingen. Ze zijn allemaal voorbereid met gps”.

 

In de relatie met GroeNoord vindt Feite het belangrijk dat Westra als klant ook ontzorgd wordt. “Die nieuwe machines die we gekocht hebben zijn zo uitgebreid, je kunt er zo veel mee! Dan heb je wel even een gedegen instructie nodig, zodat je weet hoe je alle mogelijkheden er optimaal uithaalt. GroeNoord regelde een training van anderhalf uur op een avond, hapje chinees erbij. Ja, dat past mij perfect, en die mannen ook allemaal”. Ontzorgen zit ‘m voor Feite daarnaast in zo weinig mogelijk stilstand: “Als ze dan toch de service doen en al het onderhoud, dan wil ik daar graag zo min mogelijk gedoe van hebben. Ze komen hier op locatie of ze halen de trekker op, wij hoeven niet heen en weer te rijden, dat doen ze heel goed. En als ‘ie echt kapot is, zetten ze een andere neer. Als je een bepaalde omvang hebt, zoals GroeNoord, dan kan dat ook. Ze hebben het organisatorisch gewoon voor elkaar”.

 

FarmSight

Ook in de eigen bedrijfsvoering is Westra gericht op continuïteit, efficiëntie en kwaliteit. “We blijven constant op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van agrarische en infrastructurele dienstverlening”. In de toekomst verwacht Feite dat technologie en digitalisering een grotere rol zullen gaan spelen in de landbouw. “De landbouwgrond wordt zo duur dat er heel efficiënt mee moet worden omgegaan. FarmSight-ondersteuning is wat dat betreft de toekomst, omdat het kostenbesparing oplevert. Wij zijn er klaar voor”.

Ander nieuws

Mei 2023

17 mei 2023

8 juni: GroeNoord Gewasbeschermingsdag

Maart 2023

29 maart 2023

Twee miljoenste John Deere trekker geproduceerd in Mannheim

21 maart 2023

Stihl Testdag bij GroeNoord Brummen

1 maart 2023

Hako Roadshow in Akkrum en Raalte

1 maart 2023

Officiƫle Opening GroeNoord Raalte

Alle nieuwsberichten