Terugkijkend kijken we ook vooruit

6 december 2021

Zo aan het eind van 2021 kijken we terug op het 10-jarig jubileum van GroeNoord. In de vorige editie van GROEI concludeerden we nog dat in tien jaar tijd zowel de sector als ons mechanisatiebedrijf zich enorm ontwikkeld hebben. Nu realiseren we ons dat ook veel hetzelfde is gebleven.

Al generaties hebben de drijfveren van boeren alles te maken met ondernemerschap in combinatie met familiewaarden. De emotie die daarbij komt kijken uit zich in een enorme betrokkenheid. Die kracht maakt een boer bereid om lange dagen te maken, handen uit de mouwen te steken, in weer en wind. Elk jaar zijn dat voor een boer weer belangrijke vragen: wat gaat het weer doen dit seizoen, wat zal mijn opbrengst zijn?

Seizoen 2021

Terugkijkend op groeijaar 2021 kenmerkt het zich door incidenteel veel neerslag, weinig zonuren, een hoge schimmeldruk en gewassen die na een trage start toch vroeg slijten. Over de eerste opbrengsten van hun gewassen waren akkerbouwers niet ontevreden. Door het koude voorjaar en natte groeiseizoen waren de opbrengsten erg wisselvallig per gewas. Het maïsseizoen startte wankelend en de zaaiperiode nam bijna acht weken in beslag, maar vijf maanden later mag de maïs er zijn. Voor veehouders en de Tuin & Parksector was het seizoen er één met flinke grasgroei. De opbrengst van de eerste snede gras was direct gelijk aan die van twee sneden. Boeren oogstten wel 20 tot 50 procent meer gras dan vorig jaar.

Vertrouwd dichtbij

Wat ook onveranderd is en altijd onderdeel heeft uitgemaakt van het boerenbedrijf, is het belang van goed werkende machines en onderhoud bij een vertrouwde dealer. GroeNoord wil dicht bij haar klanten staan. Net als tien jaar geleden. Want met 19 vestigingen in zes provincies werken onze monteurs vanuit één van de twintig werkplaatsen of bij de klant op locatie om de service te verlenen. Onze werkplaatsen zijn vernieuwd en geprofessionaliseerd, onze bussen moderner, ons gereedschap beter en veiliger. Dat wel.

Bovendien zijn we ondertussen ook ‘op afstand dichtbij’. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week. Onze storingsdienst heeft inzicht in de planningen en weet wie wanneer beschikbaar is. Daarnaast kan hij gemakkelijk en snel constateren of er onmiddellijke service-aandacht nodig is en eventueel kan onze specialist op afstand ondersteunen bij het oplossen van problemen. Met de kennis en kunde van onze vertrouwde producten. Ook dit blijft onveranderd, maar professionaliseert.

Kortom: alles verandert, maar veel blijft ook hetzelfde. De boer heeft jaarlijks nog steeds te maken met dezelfde factoren en wij ook. Ervaringen nemen we mee naar de toekomst. En door terug te kijken op 10 jaar GroeNoord, op 10 jaar landbouw en mechanisatie, hebben we gelijk een kijkje in de toekomst.

Ander nieuws

December 2023

1 december 2023

VIDEOTOUR - Bij Jansen Heeten loon- en grondverzet in Heeten

November 2023

16 november 2023

John Deere presenteert nieuwe zelfrijdende spuitmachine, de 300M

10 november 2023

VIDEOTOUR - Bij Schepel Agro in Hellum

9 november 2023

Agritechnica 2023 - Waar staan onze merken?

Oktober 2023

14 oktober 2023

ZOMERTOUR - Bij Sterkenburgh in Schraard

Alle nieuwsberichten