Varkenshouderij en Akkerbouwbedrijf Beulink

12 november 2020

Het is half oktober wanneer ze bij Vleesvarkens- en Akkerbouwbedrijf Beulink in Zelhem een intensieve week achter de rug hebben. Het maïs-dorsen zit erop. Direct erachteraan is begonnen met het schijveneggen en wintervoor ploegen van het land. Aan het eind van de week kijken de broers Beulink voldaan terug op een geslaagde CCM-oogst van 2020.

‘Wij leveren een prachtig, smakelijk product af mét een goed verhaal’

In het Gelderse Zelhem runnen Rudy en Remco Beulink (beide 45) samen Maatschap Beulink. “Mijn vader zit nu nog in de maatschap, maar hij is inmiddels 72 en heeft besloten het wat rustiger aan te doen”, vertelt Rudy terwijl hij naar het huis van zijn ouders wijst iets verderop op het erf. “Mijn vader begon in 1972 met zeugen en vleesvarkens. Inmiddels zijn we een bedrijf met 4.000 vleesvarkens en hebben we een akkerbouwtak met 95 hectare eigen grond. Hier verbouwen we onder andere maïs op voor de productie van CCM (Corn Cob Mix)”. 

CCM

“Wij hebben de filosofie om op een moderne, toekomstbestendige manier varkens te houden. Daarbij richten we ons op de natuurlijke prestatie van de varkens. Maar dan moet ook alles kloppen: voeding, huisvesting, klimaat, afleidingsmateriaal, biggezondheid, enzovoort”. Rudy legt uit dat bij voeding CCM een belangrijk rol speelt: “In maïs zit de meeste voederwaarde in de korrels. Als wij maïs dorsen, oogsten we alleen de korrels. Die malen we, we voegen er melkzuurbacteriën aan toe en vervolgens kuilen we het in als CCM. CCM is een bijzondere grondstof voor varkensvoer vanwege de hoge energiewaarde. Varkens groeien er goed van. Het is daarnaast gemakkelijk verteerbaar en zorgt voor een goede darmgezondheid. Bovendien is het zeer smakelijk en aangezien wij niet rantsoeneren, kunnen de varkens er zoveel van eten als ze willen”. Het varkensvoer mengt Beulink zelf. “Op dit moment vormt CCM 35% van het rantsoen. Verder komt er onder andere soja, tarwe en gerst bij. Voor de biggen mengen we het voer zelfs op microniveau om te zorgen dat ze exact de combinatie voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben”.

‘De varkens mogen zoveel eten als ze willen’

Verrijking

Bij de CCM-oogst dit jaar werd Beulink ondersteunt door drie loonbedrijven uit de omgeving en ook compagnon Joost Flierman draaide overuren. Joost, die al van kinds af aan bij Beulink over het erf komt, werkt regelmatig bij de Maatschap. Daarnaast geeft hij les op het Zone.college, binnen de MBO-opleiding Agrarisch Loonwerk. “En daar plukken we allebei de vruchten van”, zegt Rudy. “Joost neemt informatie en kennis mee die hij hier toepast op het bedrijf.” Joost beaamt dat het een verrijking is voor beide partijen. “Het mes snijdt aan twee kanten. Ik ben graag goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwe toepassingen in de mechanisatie. Als er nieuw materiaal aangeschaft moet worden, word ik meegenomen in de beslissingen”.

De John Deere-trekker die Beulink acht jaar geleden kocht bij Jan de Winkel was een demo-model en GPS-voorbereid. “Zo zijn we begonnen. Toen we er vorig jaar een nieuwe trekker bij moesten hebben, hebben we gelijk weer geïnvesteerd in FarmSight”. Joost vult aan: “We gebruikten GPS vooral voor het rechtrijden, dat beviel al erg goed. De nieuwe John Deere 6175R is voorzien van onder andere AutoPowr, AutoTrack, een StarFire 6000 en dat gebruiken we nu ook allemaal”.

Partnerschap

Hoewel Beulink al heel lang John Deere rijdt, benadrukt Rudy niet afhankelijk te willen zijn van een enkele dealer: “Dat houdt iedereen scherp. Maar uiteindelijk moet je mekaar versterken. En als ik vind dat iemand iets goed heeft gedaan, dan zeg ik dat ook gewoon. GroeNoord - en vroeger Jan de Winkel - is een degelijke dealer, qua continuïteit, goede service en bereidwilligheid. Wij zijn zelf geen monteurs, dus gaan we ook vrij snel naar ze toe. En we lopen er graag het terrein op, ondanks dat het ons altijd geld kost”, lacht Rudy. “Ik denk in partnerschappen en GroeNoord is zo’n partner. Als wij op het land bezig zijn, dan weet ik dat de bus van GroeNoord er binnen de kortste keren staat als het nodig is.” Dik tevreden staat Rudy voor twee vijftig-meter-lange kuilen: “1500 ton maïs, gemalen in goudgele CCM, veilig ingekuild. Hier ligt 35% van het varkensvoer voor het komende jaar. We kopen er extra CCM bij in de regio, maar hiermee zijn we meer zelfvoorzienend dan het gemiddeld varkensbedrijf”.

‘Wij noemen dat: bemesting op maat’

Gevoelig lijntje

Zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn is volgens Rudy belangrijk omdat het de mogelijkheid geeft om vooruit te kijken. “De weerstand in de maatschappij tegen grote agrarische bedrijven wordt steeds groter. Dat betekent dat je als boer balanceert op een gevoelig lijntje. Met 4.000 varkens zijn wij geen megabedrijf, maar een middelgroot bedrijf. Door het maatschappelijke debat te volgen en met de tijd mee te gaan kun je je ‘license to produce’ behouden. Vorig jaar hebben we 1566 zonnepanelen aangelegd op ons bedrijf, daarmee produceren we 500.000 KWh/jaar. We werken er hard aan om de kringloop van de eigen mestafzet rond te krijgen”. Een rioleringssysteem onder de varkensstallen pompt de mest naar een enorme silo naast het erf. “Die mest gaat zo veel mogelijk ons eigen land op, maar ook naar akkerbouwers in de buurt. ‘Bemesting op maat’ noemen we dat, want de gehaltes in onze mest zijn bekend en goed op orde”.

Ventileren

Het bedrijf Beulink verbindt zich aan het Good Farming Star-concept en draagt het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Een concept waarin varkens meer ruimte krijgen. Naast juiste voeding, sluit ook huisvesting aan bij de bedrijfsfilosofie waarover Rudy eerder vertelde: op een moderne, toekomstbestendige manier varkens houden. “De varkens moeten voldoende bewegingsruimte hebben, maar ook zaken als klimaat en afleidingsmateriaal zijn daarin belangrijk. Met de nieuwbouw in 2006 hebben we een grondkanaalventilatiesysteem aan laten leggen. Heel duur, maar heel effectief. Daarmee kunnen we op hoog niveau ventileren”.

Nieuwsgierig

In een ruimte met 128 volwassen varkens, waar je de typische varkensgeur als gevolg van penetrante ammoniak verwacht, is de lucht verrassend fris: “Door luchtverplaatsing via het grondkanaal, kunnen we hard ventileren zonder dat er tocht is. Varkens houden van een fris, droog klimaat, geen tocht en weinig stof. Het voorkomt longproblemen en bovendien voelen de varkens zich er behaaglijk bij. En dieren die zich goed voelen, groeien goed en laten elkaar met rust”. Varkens zijn intelligente, nieuwsgierige dieren volgens Rudy: “Ze spelen en onderzoeken graag en dat natuurlijke gedrag moeten ze zoveel mogelijk kunnen uiten. Als dat niet kan raken ze gestrest. Onze varkens hebben kokers met strobriketten, gemaakt van geperst kaf van spelt, als afleidingsmateriaal”. Beulink importeert de strobriketten zelf en verkoopt ze door aan andere Beter Leven-bedrijven.

‘Varkenshouden op een wijze die we uit kunnen leggen’

Gezondheidsstatus

“Met al deze middelen investeren we in een optimale natuurlijke prestatie van de varkens. En dat verdienen we ook terug, want we draaien mee in de top van de varkenshouderijen”, zegt Rudy niet zonder trots. “Ons bedrijf heeft een hoge gezondheidsstatus en een verdienmodel met een duurzame achtergrond. Dat is maatschappelijk verantwoord ondernemen. Varkenshouden op een wijze die we uit kunnen leggen. Uiteindelijk leveren wij een prachtig, smakelijk product af mét een goed verhaal.”

Ander nieuws

Maart 2024

19 maart 2024

John Deere introduceert nieuwe 5M-tractor

11 maart 2024

John Deere in 2023 best verkopende trekkermerk in Nederland

5 maart 2024

22 en 23 maart vieren wij de uitbreiding van GroeNoord Oldehove

Februari 2024

29 februari 2024

9RX-tractor naar een nieuwe dimensie met drie compleet nieuwe modellen

29 februari 2024

John Deere introduceert de nieuwe S7-maaidorsers

Alle nieuwsberichten