Warmtecamera op trekker redt weidevogels en reeën

6 mei 2022

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat weidevogels en reeën eerder worden ontdekt en zo gespaard worden van landbouwmachines? Dit is ieder voorjaar weer een actuele vraag. De vogelwachten werken in deze periode met man en macht om nesten te vinden en te markeren zodat boeren en loonwerkers hier rekening mee kunnen houden. Daarnaast wordt er al met drones gevlogen om op deze manier reeën en weidevogels te detecteren voordat er geoogst wordt. Maar veel boeren beginnen tegelijk met oogsten en het daarom bijna onmogelijk is om alle percelen te controleren.

Waar wat als het mogelijk is om voor elke boer en loonwerker tijdens werkzaamheden te kijken of er ook nesten in het land verscholen zitten. Melkveehouder Joram Hofman uit Lutkewierum kreeg een goed idee toen hij in het donker de honden aan het uitlaten was en tegelijk een handzame thermische camera aan het uittesten was. Niet alleen de honden waren goed zichtbaar in het donker, ook eenden en ganzen waren duidelijk te zien. Naast het melkveebedrijf handelt Hofman met zijn bedrijf StalZicht in camera’s voor op boerderijen. Dit leidde tot het idee om een warmtecamera op de trekker te plaatsen om zo te kijken wat zich schuilhoudt in mijn percelen.’ De warmtecamera’s detecteren niet alleen ’s nachts maar ook overdag weidevogels en andere dieren die zich verschuilen in het gras. Boeren en loonwerkers kunnen hier vervolgens rekening mee houden wat veel dierenlevens kan sparen. In samenwerking met GroeNoord is het idee vervolgens verder uitgewerkt.

De afdeling FarmSight heeft samen met Joram in de werkplaats in Bolsward een warmtecamera geïnstalleerd op de John Deere trekker waarmee hij maait. Via een tablet op de trekker wordt het beeld wat de warmtecamera maakt live weergegeven. Momenteel bevind het idee zich in de testfase. ‘Het is nu zaak om de warmtecamera’s te testen tijdens het maaien. Op die manier kan ik bepalen welk beeld de weidedieren het beste detecteert en kunnen we het idee optimaliseren,’ aldus Joram Hofman. Dit is een project wat we gaan blijven volgen in de toekomst. Benieuwd naar de vervolgstappen en de ontwikkelingen van het idee? Houdt dan de social media pagina’s en websites van zowel GroeNoord als StalZicht in de gaten.

Bekijk op onderstaande video één van de testritten van Joram Hofman:

Ander nieuws

Mei 2023

17 mei 2023

8 juni: GroeNoord Gewasbeschermingsdag

Maart 2023

29 maart 2023

Twee miljoenste John Deere trekker geproduceerd in Mannheim

21 maart 2023

Stihl Testdag bij GroeNoord Brummen

1 maart 2023

Hako Roadshow in Akkrum en Raalte

1 maart 2023

Officiële Opening GroeNoord Raalte

Alle nieuwsberichten