Wij doen graag zoveel mogelijk zelf’

20 november 2017

Menig medewerker van GroeNoord zou zijn ogen uitkijken bij loonbedrijf Vroege in het Drentse Dalen: de werkplaats in de schuur is enorm en waar je ook kijkt op het terrein, overal staan landbouwmachines. Voorman Leen Vroege is de tel al kwijt, maar voelt zich als een vis in het water tussen de tractors, hakselaars, mestinjecteurs en alle andere vormen van bruikbare mechanisatie, techniek en gereedschappen.

 

Leen Vroege machinepark Als kleine jongen haalde hij alles uit elkaar om het daarna weer in elkaar te zetten. Gouden handjes, dat zag zijn moeder toen al. Leen Vroege (56) komt uit een boerengezin met vier jongens, die allemaal in de voetsporen van hun vader wilden treden. Pa Vroege trok daarom al decennia geleden van de Betuwe naar Drenthe om zijn gemengde bedrijf daar gestaag uit te breiden. Inmiddels is de naam Vroege een begrip in de omgeving. De vier broers runnen samen een omvangrijke agrarische onderneming die bestaat uit zo’n 500 hectare akkerbouw, een veehouderij met 750 melkkoeien en daarnaast het eigen loonbedrijf. “Zo hebben we alles zelf in de hand”, aldus een nuchtere Leen.

 

Samen sterk

Al van jongs af aan beseffen de broers Vroege: samen staan we sterk. Binnen het bedrijf kregen ze de ruimte om hun eigen talenten te ontplooien, zodat ieders kracht optimaal benut wordt. “Bovendien weten we door de intensieve samenwerking overal wat vanaf en houden we elkaar scherp”, is de ervaring van Leen. Zijn hart ligt bij de machines en de koeien, daarom is hij naast het runnen van het loonbedrijf regelmatig op de naburige veehouderij te vinden. Bovendien is bij het loonwerk hun eigen familiebedrijf de grootste klant, zij het met gesloten beurzen. Samen met zijn vrouw Marietje ziet Leen er wel strak op toe dat het eigen werk netjes wordt ingepland tussen de aangenomen opdrachten in de omgeving. “Dan weet iedereen waar ie aan toe is.”

 

Trouwe klanten

Het loonbedrijf is volgens Leen vanuit de praktijk ontstaan. “Na de landbouwschool kreeg ik de vrijheid om mezelf te ontwikkelen op ons gemengde boerenbedrijf. Door mijn voorliefde voor mechanisatie ging ik steeds meer onderhoud en reparaties doen, maar ook meer landbouwmachines aanschaffen. Dat paste goed bij onze bedrijfsfilosofie van zoveel mogelijk zelfdoen. En ja, met al dat materieel komt er vanzelf een keer een buurman die vraagt of je bij hem wat loonwerk wilt doen. Zo volgden er meer en is het loonbedrijf gegroeid. We hebben inmiddels een trouwe kring klanten, allemaal binnen een straal van tien, twaalf kilometer. Net als bij GroeNoord zijn onze mensen onze kracht. Kijk, machines kun je kopen of huren, maar het gaat uiteindelijk om de vakmensen die ermee werken.”

 

SpraakwaterJohn Deere banden

Leen kan rekenen op een goede ploeg in zijn loonbedrijf. Naast een harde kern van zo’n vijf ervaren vakmensen – zowel familie als externe collega’s – is er nog een flexibele schil van mankracht beschikbaar op piekmomenten. “Vooral in het hoogseizoen moeten we nog weleens wat halve nachten doorbrommen en dan is het prettig om elkaar af te wisselen”, zegt Leen. Volgens de voorman is maatschap Vroege een gewilde werkgever. “De omvang en diversiteit van ons bedrijf biedt kansen en de sfeer is goed. Er wordt hier hard gewerkt, maar nazitten hoort er ook bij. Op z’n tijd met een kratje spraakwater erbij, zoals we een biertje hier noemen. Zit iemand iets dwars, dan komt het er dan wel uit en lossen we het op. Als het erop aan komt, springen de jongens elkaar bij en die onderlinge band is mooi om te zien.”

 

Hoger kennisniveau GroeNoord

Zeker in de piekmaanden heeft Leen dagelijks contact met GroeNoord. “Door de omvang van ons loonbedrijf hebben wij een eigen werkplaats met alle benodigde gereedschappen en we doen ook eigenlijk alles zelf, maar tegenwoordig zijn reparaties complexer door de elektronica. Dan heb ik bij storingen goede technische informatie van GroeNoord nodig. De vestiging in Dalen is al sinds jaar en dag ons aanspreekpunt en daar merken we de positieve invloed van de groei van GroeNoord. Het kennisniveau is sinds de fusie echt omhooggegaan, omdat de monteurs nu ook een beroep kunnen doen op collega’s in bijvoorbeeld Smilde, waar ze meer ervaring hebben met de grote machines die wij hebben. Die toename van kennis en ervaring en de korte lijnen binnen GroeNoord komen de service en adviezen absoluut ten goede.”

 

Deere altijd raak

De meeste boerenbedrijven of collega’s van loonbedrijven in de regio hebben kleiner materieel dan Vroege. “Wij onderscheiden ons met capaciteitsmachines, waarbij je minder mensen nodig hebt om méér werk te kunnen verrichten”, vertelt Leen, die zich voor de beurs in Hannover alweer zorgvuldig oriënteert op de nieuwste machines die hij graag wil bekijken. “De investeringen zijn enorm en bij ons zijn ook de onderdelen een fikse kostenpost, dus we maken weloverwogen keuzes waarbij kwaliteit en betrouwbaarheid voorop staan.” Sinds vader Vroege meer dan een halve eeuw geleden zijn eerste John Deere kocht, is het familiebedrijf verknocht aan het merk. “Er zit weleens een mindere tussen, maar het is eigenlijk altijd raak met de tractors en oogstmachines van Deere.”

 

Mensen en machinesWerkplaats

Loonbedrijf Vroege beschikt alleen al over zestien (!) tractors. “Het is te veel om op te noemen. We hebben alles wat aan mechanisatie nodig is voor de moderne veehouderij en akkerbouw. Zelfs een paar vrachtwagens voor transport en een kraanmachine voor grondwerk.” Gaandeweg heeft het loonbedrijf zich gespecialiseerd in de veehouderij. “Er zijn genoeg veehouders die hun stal niet meer uitkomen en al het loonwerk uitbesteden. Daardoor kunnen wij blijven investeren in een up-to-date machinepark.” De mensen krijgen bij Vroege overigens minstens zoveel aandacht als de machines. “We moeten het zelf doen en we doen het sámen. Met onze vrouwen, kinderen, vaste medewerkers en ondersteunende krachten. Op personeelsfeestjes zijn we zeker met veertig mensen en bij de kerstborrel horen de lokale monteurs en vertegenwoordigers van GroeNoord er natuurlijk ook bij.”

Ander nieuws

September 2023

28 september 2023

De GroeNoord Jubileum Veiling is geopend

7 september 2023

ZOMERTOUR - Bij Loonbedrijf Ten Voorde in Terwolde

Augustus 2023

15 augustus 2023

ZOMERTOUR - Bij Bouma in Workum

Juli 2023

18 juli 2023

ZOMERTOUR - Bij Voorwinden in Usquert

6 juli 2023

ZOMERTOUR - Bij Agrar Services Termaat Terpac in Putten

Alle nieuwsberichten