'Ik ben meer een mensenmanager, dan een koeienmanager'

29 juni 2023

“Als klein jongetje zat ik al tussen de koeien en op de trekker”, aldus melkveehouder Cees Middelweerd over zijn jeugd op de boerderij. Sinds 2008 draait hij mee in het familiebedrijf en in 2016 nam hij het bedrijf over van zijn ouders. “Wij zijn heel gedreven. Mijn vader is 74 en werkt nog steeds mee.”


Inmiddels runt Cees een bedrijf met 400 hectare land, 750 melkkoeien en dat verdeeld over vier verschillende locaties. Naast de weekendhulpen heeft hij zo’n 17 man in dienst, waarvan een aantal met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zelf is Cees de meeste tijd te vinden op de locatie in Jeth en op de hoofdlocatie in Skillaerd, waar hij ook woont met zijn vrouw en vier kinderen. De locaties in het nabijgelegen Jorwerd en verderop in Dronrijp worden gerund door bedrijfsleiders. “Ik dacht ooit dat ik onmisbaar was, maar dat is niet zo gezond. Nu heb ik op zondagmiddag vrij en meer tijd voor mijn gezin. Tegelijkertijd is het boerenleven gewoon hard werken. Daardoor zijn we ook gekomen waar we nu staan.”

Ruimte voor de natuur

Dat het bedrijf in korte tijd enorm is gegroeid, lag niet per se in de planning, vertelt Cees. “Ik probeer zo’n tien jaar vooruit te kijken, maar veel dingen zijn simpelweg op mijn pad gekomen. Op de één of andere manier paste dat iedere keer. Daarnaast volgen we de trends in onze sector. Als melkveehouderij hebben we hier een bepaalde richting in gekozen. In ons geval betekent dat zoveel mogelijk meebewegen naar de linkerkant in de politiek.” Als voorbeeld noemt hij het in kaart brengen van de CO2-uitstoot van het bedrijf en natuurbeheer. “Vier jaar geleden kozen we ervoor extensiever te gaan boeren en daar hadden we meer grasland voor nodig. Een deel van dat land zetten we in als weidevogelgebied.”

‘We volgen de trends in de sector’

Cees legt uit dat het best lastig is om de juiste weg te vinden. “Wat efficiënt is voor je bedrijf, is niet altijd goed voor het milieu. Wij gingen daarom voor een andere route. Onder andere door te kiezen voor een andere melkstroom in combinatie met natuurbeheer. Dat past heel goed in dit gebied, is bedrijfstechnisch een slimme keuze én het is beter voor de natuur.” Hij ziet de tweestrijd bij andere bedrijven en de overheid. “Je kunt overal tegenaan schoppen maar daar schiet je uiteindelijk weinig mee op. Ik denk echt dat we hand in hand veel verder komen met duurzaamheid.”

Blije medewerkers

Cees’ eigen rol in het bedrijf is de afgelopen jaren veranderd: “Vroeger deed ik alles zelf. Daarom begrijp ik als geen ander hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Ik ben daar veel te vinden omdat ik het nog steeds leuk vind, maar zit tegenwoordig wel vaker op kantoor. Ik ben een betere mensenmanager dan ‘koeienmanager’. Als medewerkers niet goed functioneren, moet je daar gelijk iets mee doen. Wij hadden nooit zo snel kunnen groeien als we ons team niet op orde hadden gehad. Blije medewerkers zijn gemotiveerde medewerkers. Er is ook zeker ruimte voor eigen inbreng. Mooi dat er wordt nagedacht over wat er binnen het bedrijf gebeurt.”

De afgelopen jaren is flink geïnvesteerd in mechanisatie en sinds een jaar heeft Cees alles in eigen beheer. Oftewel: alleen maar eigen mensen en eigen machines. “Alles zelf doen geeft soms druk. Daar staat tegenover dat het op de lange termijn financieel aantrekkelijker is en in zekere zin ook praktischer.” Omdat ze voorheen geen eigen machinepark hadden, is dat stuk niet van vader op zoon doorgegeven, legt hij uit. “Ik weet niet hoe we onze machines moeten onderhouden. Daarom zijn we ook zo tevreden over de service en manier van werken van GroeNoord. Gaat een machine stuk of is er een storing, dan is dat gauw opgelost. Ook wordt met ExpertCheck gekeken hoe dit kan worden voorkomen. Het is prettig dat er proactief wordt meegedacht.”

Ondernemend

Cees is de vijfde generatie binnen het familiebedrijf Middelweerd. “Wij zijn behoorlijk ondernemend, de gedrevenheid zit er enorm in.” Dat zijn beide ouders nog meewerken in het bedrijf is fijn, maar geeft volgens Cees soms ook spanningen. “Dat is logisch. Geen enkele generatie boert hetzelfde. Je moet er sowieso een eigen draai aan geven. Zo denk ik dat het belangrijker wordt om dichter bij de consument te staan. We moeten ons verhaal vertellen en verbinding maken; laten zien waarom we doen wat we doen en er nog een verdienmodel uithalen. We gaan bijvoorbeeld meer communiceren via social media.”

‘Geen enkele generatie boert hetzelfde’

Alles in eigen beheer hebben, ruimte maken voor natuurbeheer, al die medewerkers ‘managen’. Cees vindt dat hem in grote lijnen goed afgaat. “Dat ik snel enthousiast ben over eventuele nieuwe projecten is weleens een ding. Ik mag bestaande dingen wat meer tijd geven zich te ontwikkelen voordat ik weer iets nieuws opstart. Gelukkig kan ik hier met mijn vrouw over sparren en zo nu en dan ook met mijn ouders.” Plannen zal hij altijd hebben: “Daar ben je ondernemer voor. De komende jaren gaan we bijvoorbeeld onderzoeken hoe we de meerwaarde uit mest kunnen halen.” En dan nuchter: “Maar een boerenbedrijf is vooral hard werken. Hoewel ik dat zelf eigenlijk niet zo ervaar. Ik sta nog iedere ochtend om vier uur met plezier op. Het belangrijkste vind ik mijn gezin. Dat wij nog heel lang in alle gezondheid samen mogen zijn .”

Meld u aan voor de GROEI

Ander nieuws

April 2024

25 april 2024

Major cirkelmaaier voor sportveldonderhoud bij de Gemeente Noordenveld

Maart 2024

19 maart 2024

John Deere introduceert nieuwe 5M-tractor

11 maart 2024

John Deere in 2023 best verkopende trekkermerk in Nederland

5 maart 2024

22 en 23 maart vieren wij de uitbreiding van GroeNoord Oldehove

Februari 2024

29 februari 2024

9RX-tractor naar een nieuwe dimensie met drie compleet nieuwe modellen

Alle nieuwsberichten