Twee nieuwe Kramer verreikers voor landbouw: KT144 & KT3610

Het assortiment verreikers van Kramer-Werke GmbH is uitgebreid met twee modellen waardoor Kramer nu totaal 13 modellen verreikers heeft met stapelhoogtes tussen 4,3 meter en 9,50 meter. Beide nieuwe modellen, de KT144, een compacte telescopische verreiker en de KT3610 een alleskunner met een stapelhoogte van 9,50 meter, zijn zoals gebruikelijk ontworpen voor maximale stevigheid en veelzijdigheid.

KT144 – De krachtige compacte genie

Nieuw: De ultracompacte KT144-verreiker. Met zijn afmetingen - minder dan 2 meter hoog en een breedte van ongeveer 1,60 meter - en zijn bedrijfsgewicht van ongeveer 3000 kilogram is de KT144 het kleinste model in het Kramer verreikerportfolio. Desalniettemin heeft het model een verbluffend vermogen: de palletvork heeft een stapelvermogen van 1450 kilogram en een hefhoogte van ongeveer 4,50 meter. Ook bij het hanteren van zware lasten (bijv. kuilvoerbalen) is er voldoende reserve om met een groot zendbereik te werken. Het beproefde Kramer snelwisselsysteem met mechanische vergrendeling is standaard op dit voertuig gemonteerd. Optioneel is ook hydraulische vergrendeling leverbaar, evenals diverse gangbare snelwisselsystemen, waaronder de Euro-snelwissel. Voor de bediening van aanbouwdelen met extra hydraulische functies, zoals een kuilvoerbak, is de 3e stuurkring af fabriek gemonteerd. Daarnaast is de machine leverbaar met twee motoren.

De basis is een Yanmar-motor van 19 kilowatt of 25 pk. Dit voldoet aan de uitlaatemissiefase V, zonder verdere emissiebehandeling, waardoor het een betaalbare instapoptie is voor de meeste toepassingen. Het vermogen van de werkhydraulica is maximaal 36,4 liter per minuut. Voor toepassingen met een hoge vermogensbehoefte is als optie een 33 kW of 45 pk Yanmar-motor leverbaar, met uitlaatgasnabehandeling door middel van een combinatie van katalysator en roetfilter.

Het hydraulisch vermogen is maximaal 42 liter per minuut, wat zorgt voor snellere laadcycli en betere voertuigprestaties. Er is ook een uitgebreide reeks opties beschikbaar voor de krachtigere motor, waaronder de topsnelheid van 30 km/u en hydrauliek met powerflow-prestaties tot 70 liter per minuut. Ondanks de compacte afmetingen van het voertuig, heeft het een ruime en comfortabele cabine. Ergonomisch geplaatste handgrepen, samen met de lage instaphoogte van slechts 40 centimeter, maken het in- en uitstappen gemakkelijk. De bestuurdersstoel en het stuur kunnen individueel worden aangepast naar de wens van de bestuurder. De panoramische glaspartijen en smalle cabinesteunen zorgen voor een optimaal zicht. Om in het donker te werken, zijn er verschillende verlichtingspakketten die nacht in dag transformeren. Het karakteristieke Kramer-bedieningsconcept, met verdeelde functiegroepen en kleurgecodeerde schakelaars, is ook een kenmerk van de KT144, evenals de joystick met rijrichtingselectie, telescopische uitschuifarm en optionele bediening van het 3e stuurcircuit. De KT144 wordt ook standaard geleverd met een elektronische parkeerrem met hill-hold-functie. Dit betekent dat zodra de machine stopt, automatisch de parkeerrem wordt ingeschakeld. Een aanraking van het rijpedaal schakelt de rem automatisch uit, wat inhoudt dat b.v. de machine niet met de voetrem hoeft te worden vastgehouden wanneer deze inactief is op een helling. Naast de vierwielbesturing zijn zowel voorwiel- als krabbesturing optioneel leverbaar. Indien nodig kan de machine worden uitgerust met een lage snelheidsregeling en handgas, evenals tot vier verschillende bedrijfsmodi. Dit complete pakket maakt de KT144 compacte verreiker ideaal als machine voor zowel op de boerderij als in gebouwen.

KT3610 – met compacte afmetingen boven en buiten

Met de KT3610 bereikt Kramer met zijn nieuwe afmetingen nieuwe hefhoogtes en transmissiebereiken, waarbij de 3-delige giek zorgt voor maximale compactheid. Het voertuig heeft slechts één lengte (zonder bak) van 5,03 meter en is 2,28 meter breed. Als gevolg hiervan behoort het voertuig tot de klasse "perfecte allrounder" voor zijn veelzijdige toepassing in het Kramer-verreikerportfolio, waartoe ook het succesmodel KT407 behoort. Met een bedrijfsgewicht van 8.200 kilogram (afhankelijk van opties) en zijn compacte afmetingen bereikt de KT3610 een maximale stapelhoogte van 9,50 meter en een maximaal laadvermogen van 3.600 kilogram. Om de machine optimaal af te stemmen op individuele gebruiksverhoudingen, zijn er ook twee cabineopties beschikbaar voor de KT3610.

Het voertuig met de standaard cabine is bij uitstek geschikt voor lage stallen en doorgangen. Met zijn standaard 24 inch banden heeft het voertuig een totale hoogte van slechts 2,31 meter, wat bijzonder is in deze maatklasse. Als de maximale voertuighoogte geen beperkende factor is, is er een optie voor een 18 centimeter verhoogde cabine voor optimaal zicht rondom, met name naar rechts.

Zelfs de KT3610 is uitgerust met de bekende kenmerken: Smart Handling, intelligente overbelastingsbeveiliging, automatische bakretour en de telematica-oplossingen - EquipCare. Bovendien kunt u, net als bij de KT407, terugvallen op dezelfde reeks opties. Over het algemeen maakt het nieuwe model indruk met zijn robuustheid en betrouwbaarheid, gekoppeld aan een pluspunt op het gebied van hefhoogte en transmissiebereik. Dit is vooral een voordelige combinatie bij het hanteren van balen - hoge hefhoogtes in beperkte ruimte zijn vereist.