Onze Historie

Oorsprong

Landbouwmechanisatiebedrijf GroeNoord is van oorsprong een fusiebedrijf dat in 2011 van start ging met de implementatie van de strategie van John Deere: Dealer of Tomorrow. Het fundament van deze strategie is om de service en klantgerichtheid van de dealers naar een hoger niveau te tillen. Een ingrijpende stap om dit te bereiken was de schaalvergroting van de dealers.

GroeNoord is een samenwerkingsverband van John Deere-dealers die de handen in één sloegen om door schaalvergroting meer ruimte, kennis, ervaring en ondersteuning te creëren. Een samenwerking van familiebedrijven, waarbij vaste gezichten zoveel mogelijk zijn meegegaan.

Popken

Familiebedrijf Popken is ontstaan in 1904 in Smilde als loondorsbedrijf en smederij. Vanaf de jaren ’30 werd Popken trekkerdealer met de verkoop van Allis-Chalmers, aangevuld met het merk Zetor in de jaren ‘60. In 1988 is Popken officieel dealer geworden van John Deere. Jos Popken nam als vierde generatie het familiebedrijf over. Binnen GroeNoord is Jos Popken commercieel directeur en heeft hij de dagelijkse leiding over de verkoop van landbouwmachines.

Popken

 

 

Boersma

BoermsaIn 1940 namen de broers Niek en Mente Boersma het bedrijf over van hun vader Derk, die als smid was begonnen in Zijldijk. Na een aantal jaar in de handel en reparaties van landbouwmachines, werd in de jaren ’60 de focus gelegd op persen van New Holland en maaidorsers van Clayson. In 1975 kreeg het bedrijf Boersma officieel het John Deere-dealerschap. Menko Boersma nam in 2010 als vierde generatie het bedrijf over, tezamen met de John Deere-dealer in Groningen. Menko Boersma is de huidige algemeen directeur bij GroeNoord.

Jansen & MeppelinkJansen & Meppelink

Jansen & Meppelink startten in 1989 een mechanisatiebedrijf in Dalen. Naast landbouwmachines verkochten ze melkmachines van Gascoigne Melotte. Daar kwamen al gauw gazonmaaiers bij, want de sector Tuin & Park was sterk in opkomst. In 1999 werd Jansen & Meppelink officieel John Deere-dealer en werd er een nieuw pand geopend met Tuin & Park-machines van John Deere en Stihl. Erik Jansen, de tweede generatie van Jansen & Meppelink, is binnen GroeNoord vertegenwoordiger veehouderij in Dalen.

Spriensma

Spriensma OldehoveBroers Aart en Johan Spriensma startten in 1995 samen een loon- en mechanisatiebedrijf in Niehove. Vanaf 1998 begon Spriensma met de verkoop van John Deere-machines. In 2003 verhuisde het bedrijf naar een grotere locatie in Oldehove. Toen Spriensma in 2009 een subdealer in Grijpskerk overnam werd het bedrijf officieel John Deere-dealer. In 2012 sloot Spriensma zich aan bij GroeNoord. Naast Aart Spriensma, die commercieel directeur is, zijn ook zijn jongere broers Michiel en Wilfred werkzaam binnen GroeNoord.

Oude Pekela

In 2012 werd de eerste gezamenlijke vestiging van GroeNoord geopend in Oude Pekela. Door op deze plek een vestiging te openen, was er een goede spreiding in het gebied. GroeNoord kon bij iedere klant binnen een half uur op de stoep staan. Na twee jaar werd de werkplaatscapaciteit verdubbeld om alle klanten goed te kunnen bedienen.

GreveGreve

In 1922 was Chris Greve met de verkoop van auto’s, vrachtwagens en tractors, de eerste officiële Ford-dealer van Nederland. Toen Greve zich in de jaren ’50 vestigde in de polder breidde de landbouwtak enorm uit. Samen met zijn zwager, nam Ton Blankvoort in 1991 Greve over van zijn schoonvader. In 1995 werd de auto-tak verkocht. Toen Greve in 2002 John Deere-dealer Bruinsma overnam, werd Greve officieel dealer van John Deere. In 2011 nam Greve, DEM Akkrum over waarmee het bedrijf Friesland voor een deel ging bedienen. In 2013 opende Greve een vestiging in Bolsward en in 2016 nog één in Berlikum. In 2017 heeft Greve zich volledig aangesloten bij GroeNoord.

Jan de Winkel

Jan de Winkel logoSmederij Becking is in 1909 opgericht in Brummen. In 1954 werd de smederij overgenomen door Jan de Winkel senior en werd de zaak verder uitgebreid. In ‘86 nam Jan de Winkel junior het bedrijf van zijn vader over. Vervolgens volgde in 2004 een vestiging in Hengelo (Gld.) en kwam hier zo’n twee jaar later een vestiging in Hengevelde en het dealerbedrijf van John Deere Enschede bij. Deze laatste twee bedrijven, Hengevelde en Enschede, zijn in 2010 samengevoegd in een nieuw pand in Goor. Door een overname in 2012 werd de organisatie verder uitgebreid met een vestiging in Luttenberg. Vanaf 1 januari 2020 is Jan de Winkel overgenomen door GroeNoord. Jan de Winkel bekleedt binnen GroeNoord de functie als verkoop directeur.